- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
1/2 kg owoców czarnej porzeczki
0,75 l wódki
syrop cukrowy (z 1/2 l wody i 40 dag cukru)
1. Porzeczki obieramy z ogonków i szypułek, wkładamy do słoja, zalewamy wódką. Słój szczelnie zamykamy, odstawiamy na półtorej miesiąca w ciepłe i słoneczne miejsce.
2. Po tym czasie nalewkę filtrujemy. Z wody i cukru robimy syrop i do dobrze ciepłego wlewamy nalewkę, mieszamy. Stawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej, ale nie na słońcu.
3. Znów filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej 3 miesiące w miejsce chłodne i zimne.
Ta nalewka cieszy się wśród moich znajomych największą popularnością, choć jak dla mnie jest ciut za słodka <!--emoid
--><!--endemo-->
0,75 l wódki
syrop cukrowy (z 1/2 l wody i 40 dag cukru)
1. Porzeczki obieramy z ogonków i szypułek, wkładamy do słoja, zalewamy wódką. Słój szczelnie zamykamy, odstawiamy na półtorej miesiąca w ciepłe i słoneczne miejsce.
2. Po tym czasie nalewkę filtrujemy. Z wody i cukru robimy syrop i do dobrze ciepłego wlewamy nalewkę, mieszamy. Stawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej, ale nie na słońcu.
3. Znów filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej 3 miesiące w miejsce chłodne i zimne.
Ta nalewka cieszy się wśród moich znajomych największą popularnością, choć jak dla mnie jest ciut za słodka <!--emoid
Ostatnią edycję dokonał moderator: