Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka z owoców pigwy (lub pigwowca - jak kto woli)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Magilka" data-source="post: 183740" data-attributes="member: 845"><p>Dojrzałe (akurat teraz dojrzewają) owoce pigwy umyć, osuszyć i pozbawić pesteczek.</p><p>Pokroic w bardzoo cienkie paseczki (prawie jak papier). Zasypać cukrem w proporcji 1:1. Po +- miesiąca zalać wszystko wódką czystą wymieszana ze spirytusem (1:1). Tyle alkoholu ile soku + wiórków gigwowych.</p><p>Ok. Bożego Narodzenia mozna zaczą zlewać, ale bardzo ostrożnie, bo zmętnieje.</p><p>Zasadą jest, że sie klaruje kilka razy.</p><p>Likier ma to do siebie, że w świetle ciemnieje i po kilku miesiacach ma kolor koniaku.</p><p>Wiórki znów można zalać czystą wódką. Nalewka będzie bardziej wytrawna.</p><p>Całkowicie wykorzystane wiórki sa doskonałym dodatkiem do herbaty (w stylu góralskim) zamiast cytryny. </p><p>My dodajemy do ciasta typu Murzynek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Magilka, post: 183740, member: 845"] Dojrzałe (akurat teraz dojrzewają) owoce pigwy umyć, osuszyć i pozbawić pesteczek. Pokroic w bardzoo cienkie paseczki (prawie jak papier). Zasypać cukrem w proporcji 1:1. Po +- miesiąca zalać wszystko wódką czystą wymieszana ze spirytusem (1:1). Tyle alkoholu ile soku + wiórków gigwowych. Ok. Bożego Narodzenia mozna zaczą zlewać, ale bardzo ostrożnie, bo zmętnieje. Zasadą jest, że sie klaruje kilka razy. Likier ma to do siebie, że w świetle ciemnieje i po kilku miesiacach ma kolor koniaku. Wiórki znów można zalać czystą wódką. Nalewka będzie bardziej wytrawna. Całkowicie wykorzystane wiórki sa doskonałym dodatkiem do herbaty (w stylu góralskim) zamiast cytryny. My dodajemy do ciasta typu Murzynek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Nalewka z owoców pigwy (lub pigwowca - jak kto woli)*
Top
Bottom