Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka Dr Oetkera
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1623451" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Napoleonka Dr Oetkera</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]96246[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Ciasto:</u></p><p>2 opak. ciasta francuskiego </p><p><u>Krem:</u></p><p>750 ml mleka </p><p>2 opak. Budyniu smak śmietankowy </p><p>4 łyżki cukru </p><p>150 g masła (miękkiego)</p><p><u>Masa:</u></p><p>500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)</p><p>1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy </p><p><u>Do dekoracji:</u></p><p>2 łyżki cukru pudru </p><p>100 g czarnych jagód </p><p>3 gałązki mięty </p><p></p><p>1.Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200&#730;C. Ciasto rozwiń i przytnij na wielkość formy. Ponakłuwaj dokładnie widelcem. Z drugim postąp w ten sam sposób, tylko przed pieczeniem ponacinaj ostrożnie ciasto na 24 porcje, co ułatwi późniejsze krojenie ciasta. Uważaj, by nie przekroić całkowicie ciasta.</p><p>2.Każdy z blatów piecz na złoty kolor w nagrzanym piekarniku w temp 200 stopni przez 15-20 minut.Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia.</p><p>3.500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej porcji mleka rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka przelej wymieszany budyń. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelej do miseczki, przykryj folia spożywczą, tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj na puch i cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Przygotowany krem wyłóż na pierwszy blat ciasta francuskiego.</p><p>4.Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Gotową masę przełóż na warstwą budyniową. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Ciasto odstaw na 2 h do lodówki.</p><p>5.Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i listkami mięty.</p><p></p><p>PS 1 Przepis pochodzi ze strony <a href="https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/napoleonka.html" target="_blank">https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/napoleonka.html</a></p><p>PS 2 Jedna porcja zawiera 256 kcal, a pomyślany jest na 24 porcje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1623451, member: 140"] [SIZE=14][B]Napoleonka Dr Oetkera[/B][/SIZE] [ATTACH=full]96246[/ATTACH] [U]Ciasto:[/U] 2 opak. ciasta francuskiego [U]Krem:[/U] 750 ml mleka 2 opak. Budyniu smak śmietankowy 4 łyżki cukru 150 g masła (miękkiego) [U]Masa:[/U] 500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej) 1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy [U]Do dekoracji:[/U] 2 łyżki cukru pudru 100 g czarnych jagód 3 gałązki mięty 1.Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200˚C. Ciasto rozwiń i przytnij na wielkość formy. Ponakłuwaj dokładnie widelcem. Z drugim postąp w ten sam sposób, tylko przed pieczeniem ponacinaj ostrożnie ciasto na 24 porcje, co ułatwi późniejsze krojenie ciasta. Uważaj, by nie przekroić całkowicie ciasta. 2.Każdy z blatów piecz na złoty kolor w nagrzanym piekarniku w temp 200 stopni przez 15-20 minut.Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia. 3.500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej porcji mleka rozmieszaj budyń z cukrem. Do gotującego się mleka przelej wymieszany budyń. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń przelej do miseczki, przykryj folia spożywczą, tak, aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj na puch i cały czas miksując, stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Przygotowany krem wyłóż na pierwszy blat ciasta francuskiego. 4.Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i miksuj jeszcze przez chwilkę do uzyskania sztywnej konsystencji. Gotową masę przełóż na warstwą budyniową. Przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Ciasto odstaw na 2 h do lodówki. 5.Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i listkami mięty. PS 1 Przepis pochodzi ze strony [URL="https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/napoleonka.html"]https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-przepisy/r/napoleonka.html[/URL] PS 2 Jedna porcja zawiera 256 kcal, a pomyślany jest na 24 porcje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka Dr Oetkera
Top
Bottom