- Gru 28, 2005
- 29,115
- 0
- 0
NAPOLEONKA OWOCOWA 220°C
Składniki dla 8 osób:
1 opakowanie (45 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 4 łyżeczki żelatyny, 5 żółtek, 2 szkl. mleka, 5 łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej, 1/3 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 słoika dżemu z porzeczek lub galaretki (najlepiej domowej), 60 dag malin, 1 1/2 szkl. kremówki
Lukier:
1 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wiśniówki
Ciasto: Ciasto rozmrozić, rozwinąć, ułożyć na blasze, włożyć na ok. 15 min do lodówki. Pokroić na 4 prostokąty. Piec 12-15 min.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Mleko wlać do rondelka, wymieszać z mąką, cukrami i żółtkami. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z wystudzoną masą.
Galaretkę lub dżem z porzeczek podgrzać i posmarować 2 kawałki ciasta, ułożyć maliny, złożyć i przykryć je 3-cim. Na nim rozsmarować krem, przykryć 4-tym kawałkiem.
Lukier: Z cukru pudru i wiśniówki ukręcić gęsty lukier, posmarować nim wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 1 h.
Składniki dla 8 osób:
1 opakowanie (45 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 4 łyżeczki żelatyny, 5 żółtek, 2 szkl. mleka, 5 łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej, 1/3 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 słoika dżemu z porzeczek lub galaretki (najlepiej domowej), 60 dag malin, 1 1/2 szkl. kremówki
Lukier:
1 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wiśniówki
Ciasto: Ciasto rozmrozić, rozwinąć, ułożyć na blasze, włożyć na ok. 15 min do lodówki. Pokroić na 4 prostokąty. Piec 12-15 min.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Mleko wlać do rondelka, wymieszać z mąką, cukrami i żółtkami. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z wystudzoną masą.
Galaretkę lub dżem z porzeczek podgrzać i posmarować 2 kawałki ciasta, ułożyć maliny, złożyć i przykryć je 3-cim. Na nim rozsmarować krem, przykryć 4-tym kawałkiem.
Lukier: Z cukru pudru i wiśniówki ukręcić gęsty lukier, posmarować nim wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 1 h.