Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
NAPOLEONKA OWOCOWA
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Akulka" data-source="post: 292563" data-attributes="member: 1177"><p>NAPOLEONKA OWOCOWA 220°C</p><p></p><p>Składniki dla 8 osób:</p><p>1 opakowanie (45 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 4 łyżeczki żelatyny, 5 żółtek, 2 szkl. mleka, 5 łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej, 1/3 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 słoika dżemu z porzeczek lub galaretki (najlepiej domowej), 60 dag malin, 1 1/2 szkl. kremówki </p><p>Lukier:</p><p>1 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wiśniówki</p><p></p><p>Ciasto: Ciasto rozmrozić, rozwinąć, ułożyć na blasze, włożyć na ok. 15 min do lodówki. Pokroić na 4 prostokąty. Piec 12-15 min.</p><p>Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Mleko wlać do rondelka, wymieszać z mąką, cukrami i żółtkami. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z wystudzoną masą.</p><p>Galaretkę lub dżem z porzeczek podgrzać i posmarować 2 kawałki ciasta, ułożyć maliny, złożyć i przykryć je 3-cim. Na nim rozsmarować krem, przykryć 4-tym kawałkiem.</p><p>Lukier: Z cukru pudru i wiśniówki ukręcić gęsty lukier, posmarować nim wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 1 h.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Akulka, post: 292563, member: 1177"] NAPOLEONKA OWOCOWA 220°C Składniki dla 8 osób: 1 opakowanie (45 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 4 łyżeczki żelatyny, 5 żółtek, 2 szkl. mleka, 5 łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej, 1/3 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 słoika dżemu z porzeczek lub galaretki (najlepiej domowej), 60 dag malin, 1 1/2 szkl. kremówki Lukier: 1 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wiśniówki Ciasto: Ciasto rozmrozić, rozwinąć, ułożyć na blasze, włożyć na ok. 15 min do lodówki. Pokroić na 4 prostokąty. Piec 12-15 min. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Mleko wlać do rondelka, wymieszać z mąką, cukrami i żółtkami. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać. Kremówkę ubić i delikatnie połączyć z wystudzoną masą. Galaretkę lub dżem z porzeczek podgrzać i posmarować 2 kawałki ciasta, ułożyć maliny, złożyć i przykryć je 3-cim. Na nim rozsmarować krem, przykryć 4-tym kawałkiem. Lukier: Z cukru pudru i wiśniówki ukręcić gęsty lukier, posmarować nim wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 1 h. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
NAPOLEONKA OWOCOWA
Top
Bottom