Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka z truskawkami / malinami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 995300" data-attributes="member: 2721"><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29875&hl=napoleonka" target="_blank">Napoleonka </a>to klasyk, wręcz instytucja sama w sobie. Tym razem przedstawiam równie pyszną owocowo - letnią wersję tego ciasta. Smakuje wyborna zarówno z truskawkami jak i malinami.</p><p></p><p>[ATTACH=full]54263[/ATTACH]</p><p></p><p>1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)</p><p></p><p><u>krem:</u> </p><p>2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego</p><p>150-200 g cukru</p><p>4 żółtka</p><p>1 l mleka</p><p>4 łyżki mąki pszennej</p><p>65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g) </p><p></p><p>1 galaretka truskawkowa</p><p>truskawki lub maliny</p><p></p><p>1. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, by stygła.</p><p></p><p>2. Ciasto francuskie przekroić na pół i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote. </p><p></p><p>3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki.</p><p></p><p>Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia. </p><p></p><p>4. 1/2 ciasta przełożyć do formy ( moja ma 26 x 19 cm) - jeśli się napuszyło - spłaszczyć dłonią. Wyłożyć na nie połowę kremu i wyrównać.</p><p>Następnie ułożyć drugą połowę ciasta - także spłaszczyć, po czym przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki lub maliny ( całe).</p><p></p><p>5. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki. Wychodzi 12 porcji.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 995300, member: 2721"] [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29875&hl=napoleonka"]Napoleonka [/URL]to klasyk, wręcz instytucja sama w sobie. Tym razem przedstawiam równie pyszną owocowo - letnią wersję tego ciasta. Smakuje wyborna zarówno z truskawkami jak i malinami. [ATTACH=full]54263[/ATTACH] 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) [U]krem:[/U] 2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego 150-200 g cukru 4 żółtka 1 l mleka 4 łyżki mąki pszennej 65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g) 1 galaretka truskawkowa truskawki lub maliny 1. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, by stygła. 2. Ciasto francuskie przekroić na pół i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote. 3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia. 4. 1/2 ciasta przełożyć do formy ( moja ma 26 x 19 cm) - jeśli się napuszyło - spłaszczyć dłonią. Wyłożyć na nie połowę kremu i wyrównać. Następnie ułożyć drugą połowę ciasta - także spłaszczyć, po czym przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki lub maliny ( całe). 5. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki. Wychodzi 12 porcji. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka z truskawkami / malinami
Top
Bottom