Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="martyna22a" data-source="post: 1044375" data-attributes="member: 13902"><p>Przepis mam od mamy, robimy to ciasto od wielu lat, jest przepyszne, tanie i latwe w wykonaniu.Nie znalazlam tu takiego wiec podaje.</p><p></p><p>Placki:4 szklanki maki,szczypta soli,2dkg drozdzy,1 margaryna,szklanka kwasnej smietany,2 zoltka. </p><p></p><p>Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i odstawic na 20 min.Podzielic na 7 czesci i upiec placki.</p><p></p><p> Masa:litr mleka,4zoltka+1cale jajko,2 lyzki margaryny,2 lyzki budyniu suchego(waniliowy lub smietankowy),dwa cukry waniliowe, 1 szklanka cukru.</p><p></p><p>Zoltka+jajko ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym oraz budyniem i wlewamy do gotujacego sie mleka, dodajemy rozpuszczona margaryne i zagotowujemy.Placki smarujemy goraca! masa,ostatni placek(wierzch) smarujemy cieniutko i posypujemy wiorkami lub okruszkami z ciasta.Ciasto nadaje sie do jedzenia dopiero na drugi dzien.Najlepiej nakryc folia i wstawic do lodowki.</p><p></p><p>Z tych proporcji robie zawsze 2 placki na blachach piekarnikowych, przekrajam na polowe i skladam 4 placki, podejrzewam ze jezeli w przepisie jest podzielic na 7 czesci to proporcje beda na tortownice ale polecam moj sposob bo latwiej i przede wszystkim szybciej. POLECAM!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="martyna22a, post: 1044375, member: 13902"] Przepis mam od mamy, robimy to ciasto od wielu lat, jest przepyszne, tanie i latwe w wykonaniu.Nie znalazlam tu takiego wiec podaje. Placki:4 szklanki maki,szczypta soli,2dkg drozdzy,1 margaryna,szklanka kwasnej smietany,2 zoltka. Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i odstawic na 20 min.Podzielic na 7 czesci i upiec placki. Masa:litr mleka,4zoltka+1cale jajko,2 lyzki margaryny,2 lyzki budyniu suchego(waniliowy lub smietankowy),dwa cukry waniliowe, 1 szklanka cukru. Zoltka+jajko ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym oraz budyniem i wlewamy do gotujacego sie mleka, dodajemy rozpuszczona margaryne i zagotowujemy.Placki smarujemy goraca! masa,ostatni placek(wierzch) smarujemy cieniutko i posypujemy wiorkami lub okruszkami z ciasta.Ciasto nadaje sie do jedzenia dopiero na drugi dzien.Najlepiej nakryc folia i wstawic do lodowki. Z tych proporcji robie zawsze 2 placki na blachach piekarnikowych, przekrajam na polowe i skladam 4 placki, podejrzewam ze jezeli w przepisie jest podzielic na 7 czesci to proporcje beda na tortownice ale polecam moj sposob bo latwiej i przede wszystkim szybciej. POLECAM! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Napoleonka
Top
Bottom