Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Napoleonki z kremem śmietankowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sylwia18" data-source="post: 292090" data-attributes="member: 778"><p><strong>Napoleonki z kremem śmietankowym</strong></p><p></p><p><em>Ciasto</em></p><p></p><p>1 1/2 szklanki mąki</p><p>kostka margaryny</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>niepełna łyzeczka octu</p><p>1/2 szklanki wody</p><p>1/2 szklanki mąki na podsypke</p><p>3 łyzki cukru pudru do posypania</p><p></p><p><em>Krem śmietankowy</em></p><p></p><p>1 3/4 szklanki mleka</p><p>1 łyżka maki ziemniaczanej</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>6 łyzek mąki pszennej</p><p>1 całe jajo i żółtko</p><p>4 łyżeczki cukru waniliowego</p><p></p><p>Ciasto francuskie:</p><p>-przygotować ciasto maślane: mąkę przesiać. Margaryne zagnieść z około 1/4 szklanki maki i uformować z tego kwadratowy placek, po czym wstawić do lodówki na około 20 min.</p><p>-przygotować ciasto podstawowe: do pozostałej mąki dodać wode, sól i ocet, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 15 minut. Po ochlodzeniu z ciasta uformować gwiazdę (czteroramienną) o cieńszych rogach i grubszym środku. Na środek położyć ciasto maślane, zawinąć rogi, całość rozwałkować na prostokąt, zużywając na podsypke część mąki. Złożyć na 4 części i ponownie rozwałkować. Odstawić w chłodne miejsce na około 20 minut. Walkowanie powtórzyć czterokrotnie. Ułożyć ciasto na czystej blasze, powierzchnie podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200* przez około 15 min. Ostudzić.</p><p></p><p>Krem:</p><p>cukier utrzeć z jajami na jednolita masę. Mąki przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym, dodawać stopniowo, ciagle mieszając, do utartych jaj. Uzyskana masa powinna być bez grudek. Przy ciagłym mieszaniu dodajemy wrzące mleko. Po dokładnym rozprowadzeniu mleka naczynie z kremem postawić na małym ogniu i gotować, cały czas intensywnie mieszając. Gdy krem stężeje, zestawic z ognia i przelać do płaskiego naczynia, aby ostygł.</p><p></p><p>Upieczone ciasto podzielić na 2 kawałki. Na jeden nałożyć krem i równomiernie rozsmarować nożem po calej powierzchni. Przykryć drugim kawałkiem, wyrównać boki, pokroić nożem piłką na kwadraty lub prostokąty. Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sylwia18, post: 292090, member: 778"] [B]Napoleonki z kremem śmietankowym[/B] [I]Ciasto[/I] 1 1/2 szklanki mąki kostka margaryny 1/2 łyżeczki soli niepełna łyzeczka octu 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki na podsypke 3 łyzki cukru pudru do posypania [I]Krem śmietankowy[/I] 1 3/4 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 łyzek mąki pszennej 1 całe jajo i żółtko 4 łyżeczki cukru waniliowego Ciasto francuskie: -przygotować ciasto maślane: mąkę przesiać. Margaryne zagnieść z około 1/4 szklanki maki i uformować z tego kwadratowy placek, po czym wstawić do lodówki na około 20 min. -przygotować ciasto podstawowe: do pozostałej mąki dodać wode, sól i ocet, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 15 minut. Po ochlodzeniu z ciasta uformować gwiazdę (czteroramienną) o cieńszych rogach i grubszym środku. Na środek położyć ciasto maślane, zawinąć rogi, całość rozwałkować na prostokąt, zużywając na podsypke część mąki. Złożyć na 4 części i ponownie rozwałkować. Odstawić w chłodne miejsce na około 20 minut. Walkowanie powtórzyć czterokrotnie. Ułożyć ciasto na czystej blasze, powierzchnie podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200* przez około 15 min. Ostudzić. Krem: cukier utrzeć z jajami na jednolita masę. Mąki przesiać, wymieszać z cukrem waniliowym, dodawać stopniowo, ciagle mieszając, do utartych jaj. Uzyskana masa powinna być bez grudek. Przy ciagłym mieszaniu dodajemy wrzące mleko. Po dokładnym rozprowadzeniu mleka naczynie z kremem postawić na małym ogniu i gotować, cały czas intensywnie mieszając. Gdy krem stężeje, zestawic z ognia i przelać do płaskiego naczynia, aby ostygł. Upieczone ciasto podzielić na 2 kawałki. Na jeden nałożyć krem i równomiernie rozsmarować nożem po calej powierzchni. Przykryć drugim kawałkiem, wyrównać boki, pokroić nożem piłką na kwadraty lub prostokąty. Wierzch ciastek posypać cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Napoleonki z kremem śmietankowym
Top
Bottom