Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
naturalny,wytrawny czwórniak*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 268533" data-attributes="member: 708"><p>składniki : </p><p>miód pszczeli 2,5 litra płynnego lub 3.5 kg stałego</p><p>woda 7,5 litra</p><p>fosforan amonu 5 g (pozywka)</p><p>kwasek cytrynowy 3 dag</p><p>matka drożdżowa</p><p></p><p>Matka drożdżowa</p><p>Robi się 5-7 dni wcześniej,Do szklanego naczynia (0,25 litra) wsypuje się 1 opakowanie drożdży winnych (Tokay lub Madera) i zalewa przegotowaną letnią wodą.Zatyka się kłębkiem waty.Po i dobie dodaje się1 łyżeczkę cukru.Gdy pojawi sie pianka,przelewamy wszystko do większego naczynia i dodajemy 0,5 litra przegotowanego i ostudzonego miodu.Gdy pojawi się obfita piana,matka jest gotowa. Taka ilość wystarcza na 20-30 litrów brzeczki ( zależy od jej gęstości - im gęstsza,tym więcej drożdży się daje)</p><p></p><p>Miód i kwasek rozpuszczamy w wodzie. bardzo ostrożnie i powoli gotujemy ją do skończenia zbierania szumowin.Ważne,żeby bardzo wolno.Po skończeniu szumowania dodać ewentualne składniki zapachowe (korzenie,chmiel itp.).Po powtórnym zszumowaniu gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 30 minut.Brzeczka powinna tylko falować na powierzchni.oziębić i dopełnić do 10 litrów wodą.Dodać pożywkę.podgrzać do 25 st.Ci dodać matkę drożdżową.Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek,odstawić na 7-8 miesięcy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 268533, member: 708"] składniki : miód pszczeli 2,5 litra płynnego lub 3.5 kg stałego woda 7,5 litra fosforan amonu 5 g (pozywka) kwasek cytrynowy 3 dag matka drożdżowa Matka drożdżowa Robi się 5-7 dni wcześniej,Do szklanego naczynia (0,25 litra) wsypuje się 1 opakowanie drożdży winnych (Tokay lub Madera) i zalewa przegotowaną letnią wodą.Zatyka się kłębkiem waty.Po i dobie dodaje się1 łyżeczkę cukru.Gdy pojawi sie pianka,przelewamy wszystko do większego naczynia i dodajemy 0,5 litra przegotowanego i ostudzonego miodu.Gdy pojawi się obfita piana,matka jest gotowa. Taka ilość wystarcza na 20-30 litrów brzeczki ( zależy od jej gęstości - im gęstsza,tym więcej drożdży się daje) Miód i kwasek rozpuszczamy w wodzie. bardzo ostrożnie i powoli gotujemy ją do skończenia zbierania szumowin.Ważne,żeby bardzo wolno.Po skończeniu szumowania dodać ewentualne składniki zapachowe (korzenie,chmiel itp.).Po powtórnym zszumowaniu gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 30 minut.Brzeczka powinna tylko falować na powierzchni.oziębić i dopełnić do 10 litrów wodą.Dodać pożywkę.podgrzać do 25 st.Ci dodać matkę drożdżową.Po zakończeniu fermentacji rozlać do butelek,odstawić na 7-8 miesięcy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
naturalny,wytrawny czwórniak*
Top
Bottom