Nectarine and blueberry galette

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Przepis z ksiazki "Nigella Express". Ciasto robi sie ekspresowo. Fakt, zamiast kupnego mozna zastosowac ciasto wlasnego wyrobu ;)

3.JPG


Skladniki;
1 plat (40x23 cm) ciasta "puff pastry"
2 lyzki dzemu brzoskwiniowego (nieslodzonego)
2 lyzki double cream
1 nektarynka, pokrojona na 16 polplasterkow
125g jagod
2 lyzki cukru brazowego

Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 220 C.
Ciasto nalozyc na blache do pieczenia i przy pomocy noza naklowac brzegi tak by caly brzeg byl ozdobiony. W naczyniu wymieszac 2 lyzki smietany z 2 lyzkami dzemu, rozsmarowac miksture na calej powierzchni ciasta a nastepnie ulozyc owoce i posypac cukrem. Nigella pisze by uzyc cukru Demerara, ja uzylam zwyklego brazowego.
Piec ok 15 minut. Jesc gdy jeszcze cieple
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy