- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis z ksiazki "Nigella Express". Ciasto robi sie ekspresowo. Fakt, zamiast kupnego mozna zastosowac ciasto wlasnego wyrobu 
Skladniki;
1 plat (40x23 cm) ciasta "puff pastry"
2 lyzki dzemu brzoskwiniowego (nieslodzonego)
2 lyzki double cream
1 nektarynka, pokrojona na 16 polplasterkow
125g jagod
2 lyzki cukru brazowego
Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 220 C.
Ciasto nalozyc na blache do pieczenia i przy pomocy noza naklowac brzegi tak by caly brzeg byl ozdobiony. W naczyniu wymieszac 2 lyzki smietany z 2 lyzkami dzemu, rozsmarowac miksture na calej powierzchni ciasta a nastepnie ulozyc owoce i posypac cukrem. Nigella pisze by uzyc cukru Demerara, ja uzylam zwyklego brazowego.
Piec ok 15 minut. Jesc gdy jeszcze cieple
Skladniki;
1 plat (40x23 cm) ciasta "puff pastry"
2 lyzki dzemu brzoskwiniowego (nieslodzonego)
2 lyzki double cream
1 nektarynka, pokrojona na 16 polplasterkow
125g jagod
2 lyzki cukru brazowego
Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 220 C.
Ciasto nalozyc na blache do pieczenia i przy pomocy noza naklowac brzegi tak by caly brzeg byl ozdobiony. W naczyniu wymieszac 2 lyzki smietany z 2 lyzkami dzemu, rozsmarowac miksture na calej powierzchni ciasta a nastepnie ulozyc owoce i posypac cukrem. Nigella pisze by uzyc cukru Demerara, ja uzylam zwyklego brazowego.
Piec ok 15 minut. Jesc gdy jeszcze cieple

Ostatnią edycję dokonał moderator: