Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Nibymuffinki drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 315974" data-attributes="member: 708"><p>Składniki:</p><p> 40 dag mąki pszennej</p><p> 7 dag cukru</p><p> 1 paczka cukru waniliowego</p><p> 1 MT mleka</p><p> 1/2 MT śmietany -- gęstej</p><p> 4 żółtka</p><p> 5 dag drożdży</p><p> 5 dag masła -- roztopionego</p><p> 10 dag orzechów włoskich -- lub migdałów - nadzienie</p><p> 1 łyżeczka cynamonu -- lub szczypta kardamonu -nadzienie</p><p> 5 dag cukru -- nadzienie</p><p> 1 jajko -- do posmarowania babeczek</p><p> 5 dag masła -- nadzienie</p><p> </p><p>Przygotowanie zaczynu:</p><p>" do naczynia miksującego wkładamy: 10 dag mąki + 1 MT mleka + 2 łyżeczki cukru + 5 dag drożdży</p><p>" rozmieszać kilka sekund na obrotach 2</p><p>" pozostawić, aż zaczyn wyrośnie pokrywając noże</p><p>" dodać pozostałe składniki (mąkę wsypać na końcu) i wyrobić ciasto 1/2 min/interwał</p><p>" pozostawić w Thermomixie, aż wyrośnie podwajając swoją objętość.</p><p>Nadzienie:</p><p>" Zmielić orzechy przez kilka sekund na obrotach 5, następnie przyrumienić je na suchej patelni. Po ostudzeniu dodać cukier i cynamon, po czym całość dokładnie wymieszać.</p><p>" Ciasto podzielić na dwie części. Rozciągnąć je na ok. 20 cm. Posmarować masłem, posypać nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 16 części. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.</p><p>" Babeczki ułożyć w papierowych foremkach i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po wierzchu posmarować je roztrzepanym jajkiem.</p><p>" Piec w temperaturze 250°C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 315974, member: 708"] Składniki: 40 dag mąki pszennej 7 dag cukru 1 paczka cukru waniliowego 1 MT mleka 1/2 MT śmietany -- gęstej 4 żółtka 5 dag drożdży 5 dag masła -- roztopionego 10 dag orzechów włoskich -- lub migdałów - nadzienie 1 łyżeczka cynamonu -- lub szczypta kardamonu -nadzienie 5 dag cukru -- nadzienie 1 jajko -- do posmarowania babeczek 5 dag masła -- nadzienie Przygotowanie zaczynu: " do naczynia miksującego wkładamy: 10 dag mąki + 1 MT mleka + 2 łyżeczki cukru + 5 dag drożdży " rozmieszać kilka sekund na obrotach 2 " pozostawić, aż zaczyn wyrośnie pokrywając noże " dodać pozostałe składniki (mąkę wsypać na końcu) i wyrobić ciasto 1/2 min/interwał " pozostawić w Thermomixie, aż wyrośnie podwajając swoją objętość. Nadzienie: " Zmielić orzechy przez kilka sekund na obrotach 5, następnie przyrumienić je na suchej patelni. Po ostudzeniu dodać cukier i cynamon, po czym całość dokładnie wymieszać. " Ciasto podzielić na dwie części. Rozciągnąć je na ok. 20 cm. Posmarować masłem, posypać nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na 16 części. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo. " Babeczki ułożyć w papierowych foremkach i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Po wierzchu posmarować je roztrzepanym jajkiem. " Piec w temperaturze 250°C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Nibymuffinki drożdżowe
Top
Bottom