Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Nicoise - salatka nicejska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 79547" data-attributes="member: 206"><p>To jedna z mozliwych wersji, ktorych jest tyle ile kucharzy. Danie typowo letnie. </p><p></p><p>10 dojrzalych pomidorow</p><p>1 ogorek</p><p>200 g swiezego mlodego bobu</p><p>12 malych karczochow</p><p>2 papryki (kolor dowolny, ale ladnie wygladaja zolte)</p><p>6 cebulek dymek ze szczypiorem</p><p>6 lisci bazylii</p><p>1 zabek czosnku</p><p>3 jajka na twardo</p><p>4 fileciki anchois w oliwie</p><p>300 g tunczyka w oliwie z puszki</p><p>100 g wypestkowanych czarnych oliwek (najlepiej odmiana nicejska, ale niekoniecznie)</p><p>oliwa extravergine</p><p>sol</p><p>pieprz</p><p></p><p>W wielu wersjach sa tez 3 ugotowane w lupinach i obrane oraz pokrojone w plasty kartofle. Ja robie zawsze z kartoflami.</p><p></p><p>Pomidory kroimy w cwiartki. Jajka tez. Reszte jak kto woli, w plasterki, paseczki (papryka). Tunczyka kruszymy na spore kawalki widelcem.</p><p>Czosnku nie dodajemy do salatki a jedynie kroimy zabek na pol i jezdzimy nim po bokach salaterki by zapach po sobie pozostawil.</p><p>Te salatke najlepiej jest ukladac w salaterce, nie mieszac, bo ulozona ladnie wyglada, a jak zamieszamy to sie wszystko pokruszy, np. cwiartki jajek. Kazdy sobie wymiesza na talerzu.</p><p>Doprawiamy oliwa, do ktorej mozna wczesniej dodac bazylie porwana rekami na jak najdrobniejsze kawaleczki, sola i pieprzem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 79547, member: 206"] To jedna z mozliwych wersji, ktorych jest tyle ile kucharzy. Danie typowo letnie. 10 dojrzalych pomidorow 1 ogorek 200 g swiezego mlodego bobu 12 malych karczochow 2 papryki (kolor dowolny, ale ladnie wygladaja zolte) 6 cebulek dymek ze szczypiorem 6 lisci bazylii 1 zabek czosnku 3 jajka na twardo 4 fileciki anchois w oliwie 300 g tunczyka w oliwie z puszki 100 g wypestkowanych czarnych oliwek (najlepiej odmiana nicejska, ale niekoniecznie) oliwa extravergine sol pieprz W wielu wersjach sa tez 3 ugotowane w lupinach i obrane oraz pokrojone w plasty kartofle. Ja robie zawsze z kartoflami. Pomidory kroimy w cwiartki. Jajka tez. Reszte jak kto woli, w plasterki, paseczki (papryka). Tunczyka kruszymy na spore kawalki widelcem. Czosnku nie dodajemy do salatki a jedynie kroimy zabek na pol i jezdzimy nim po bokach salaterki by zapach po sobie pozostawil. Te salatke najlepiej jest ukladac w salaterce, nie mieszac, bo ulozona ladnie wyglada, a jak zamieszamy to sie wszystko pokruszy, np. cwiartki jajek. Kazdy sobie wymiesza na talerzu. Doprawiamy oliwa, do ktorej mozna wczesniej dodac bazylie porwana rekami na jak najdrobniejsze kawaleczki, sola i pieprzem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Nicoise - salatka nicejska
Top
Bottom