Niebiańska rozkosz

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z kalendarza 'Poradnik Domowy 2009 - Przepisy czytelników'. Autorką jest pani Marta Surowiec (Białystok).

Niebiańska rozkosz

BISZKOPT
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PONCZ
1/3 szklanki zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego

MASA BUDYNIOWA
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe

MASA ŚMIETANKOWA
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
3/4 litra śmietany 30%
6 łyżek cukru-pudru

DO DEKORACJI
5 dag gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm. Piec około 25 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić, nasączyć ponczem.
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem-pudrem. Dodać ostudzoną kawę z żelatyną i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Ja zamiast budyniu karmelowego dałam o smaku toffi, po prostu karmelowego nie znalazłam w żadnym sklepie
gruebel_2.gif


DSC00018.JPG

Smaczne
mniam.gif

 

Załączniki

  • DSC00018.JPG
    DSC00018.JPG
    118.3 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy