Przepis pochodzi z kalendarza 'Poradnik Domowy 2009 - Przepisy czytelników'. Autorką jest pani Marta Surowiec (Białystok).
Niebiańska rozkosz
BISZKOPT
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PONCZ
1/3 szklanki zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
MASA BUDYNIOWA
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
MASA ŚMIETANKOWA
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
3/4 litra śmietany 30%
6 łyżek cukru-pudru
DO DEKORACJI
5 dag gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm. Piec około 25 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić, nasączyć ponczem.
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem-pudrem. Dodać ostudzoną kawę z żelatyną i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ja zamiast budyniu karmelowego dałam o smaku toffi, po prostu karmelowego nie znalazłam w żadnym sklepie
Smaczne
Niebiańska rozkosz
BISZKOPT
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PONCZ
1/3 szklanki zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
MASA BUDYNIOWA
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
MASA ŚMIETANKOWA
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
3/4 litra śmietany 30%
6 łyżek cukru-pudru
DO DEKORACJI
5 dag gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm. Piec około 25 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić, nasączyć ponczem.
Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem-pudrem. Dodać ostudzoną kawę z żelatyną i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Ja zamiast budyniu karmelowego dałam o smaku toffi, po prostu karmelowego nie znalazłam w żadnym sklepie

Smaczne