Niebo

kamila

Member
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
To ciasto tez kiedyś podawałam na forum, jest pyszne i właśnie sobie o nim przypomniałam
37.gif

Niebo

2 szkl. mąki
20 dkg margaryny
1/2 szkl cukru
3 - 4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło
1,5 kg jabłek
1 galaretka
20 dkg orzechów włoskich
3/4 szkl. mleka
masło

Zagnieść ciasto i upiec dwa placki

jabłka starkować, usmażyć i dodać galaretkę. Ciepłymi jabłakami przełożyć placki.

Orzechy zmielić, zalać 3/4 szkl. gotującego mleka. Odstawić pod przykryciem.

masło rozkręcić z 1/2 szkl cukru, dodać przestudzone orzechy. Ułożyć na wierzch ciasta.

Można całość pokryć polewą

:smacznego:

523.jpg

540.jpg

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
ŁOŁ! Będzie dżampreza jak się patrzy! Moja chrześnica ma już (o zgrozo!) 21 lat! a jeszcze nie dawno pamiętam jak ją trzymałam na kolanach, była taka malutka i taka słodka :lol: A teraz kawał kobity, gabarytami rozmiar gdzieś koło 40...

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Mnie zaintrygowała ta masa orzechowa... jaka ona jest w konsystencji po wystygnięciu? I czy nadawałaby sie do przełożenia tortu??

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Jak się schłodzi to anwet całkiem twarda jest ta masa a jak jest własnie wyrobiona to kremowa i do tortu będzie super bo mnie też kusi tylko musze zapas orzechów kupic

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
A te orzechy to długo muszą siedzieć w tym mleku? One tam muszą chyba trochę zmięknąć albo co.. i potem odcedzić i siup do tej masy?

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
te orzechy jak sie wrzącym mleczkiem zaleje to taaaaki zapach dają że dopiero wtedy wiadomo że to będzie orzechowy krem i szybko wchłaniają mleko.

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
chcialambym to ciasto bardzo upiec.
Kamila moglabys mi podac jak duza byla ta twoja blaszka

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Znam to ciasto od dawna, jest doskonałe, ale ja polecam jeszcze na nie polewę (ja rozpuszczam gorzką czekoladę) z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Trzeba zrobić z niej mazaki na orzechach. Wtedy jest fantastyczne. Do jabłek nie daję też nigdy galaretki, ale to już sprawa indywidualna. Ciasto jest super.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy