Pani B to moja była sąsiadka
Jej brat jest niemieckim cukiernikiem i zdradził przepsi na bardzo prosty i smaczny piernik w ilość obfitujący.
Piernik Niemiecki Pani B.
4 cale jajka
2,5 szkl maki
1 szkl cukru
1 szkl mleka
200g miodu
2 opakowania przyprawy korzennej
1 olejek rumowy
2 kopiate lyzki kakao
1/2 kostki masla
1/2 sloika dzemu
2 lyzeczki sody
Miod roztopic z maslem w garnku- niemalze zagotowac. Jajka utrzec z cukrem, dodac mleko i reszte skladnikow, a na koniec ostudzone ale jeszcze cieple maslo z miodem.
Wszystko wymieszac na jednolitą masę (mikserem) .
Piec okolo 1 godziny 180°C w waskiej dlugiej foremce. Piernik wyrasta ogromny wysoki, pęka na garbie. Sprawdzic patyczkiem na srodku przed wyciagnieciem czy ciasto dopieklo sie. Jesli nie to dac mu szanse
Mozna dac bakalie i orzechy do środka.
Piernik polewamy polewą z offczego przepisu:
Polewa czekoladowa
Łatwa w wykonaniu, domowa polewa czekoladowa, zastyga pięknie, jest gładka i lśniaca, gości na moich czekoladowych ciastach z powodzeniem zdobywajac serca gości.
składniki
2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao
sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewa do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.
dodatkowe informacje
Polewa jest prosta i smaczna, nie rozmazuje się, zastyga więc nie jest to żadna ciapa, tylko polewa jak marzenie

Piernik Niemiecki Pani B.
4 cale jajka
2,5 szkl maki
1 szkl cukru
1 szkl mleka
200g miodu
2 opakowania przyprawy korzennej
1 olejek rumowy
2 kopiate lyzki kakao
1/2 kostki masla
1/2 sloika dzemu
2 lyzeczki sody
Miod roztopic z maslem w garnku- niemalze zagotowac. Jajka utrzec z cukrem, dodac mleko i reszte skladnikow, a na koniec ostudzone ale jeszcze cieple maslo z miodem.
Wszystko wymieszac na jednolitą masę (mikserem) .
Piec okolo 1 godziny 180°C w waskiej dlugiej foremce. Piernik wyrasta ogromny wysoki, pęka na garbie. Sprawdzic patyczkiem na srodku przed wyciagnieciem czy ciasto dopieklo sie. Jesli nie to dac mu szanse
Mozna dac bakalie i orzechy do środka.
Piernik polewamy polewą z offczego przepisu:
Polewa czekoladowa
Łatwa w wykonaniu, domowa polewa czekoladowa, zastyga pięknie, jest gładka i lśniaca, gości na moich czekoladowych ciastach z powodzeniem zdobywajac serca gości.
składniki
2 łyżki stołowe margaryny lub masła
2 łyżki stołowe śmietany od 12% wzwyż (ja używam 12%)
4 łyżki stołowe cukru
2 łyżki stołowe kakao
sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać, żeby śmietanie nic złego się nie przytrafiło. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Smarować ciasto. Można wstawić ciasto z polewa do lodówki do szybkiego zastygnięcia, a można też trzymać je w temperaturze pokojowej.
dodatkowe informacje
Polewa jest prosta i smaczna, nie rozmazuje się, zastyga więc nie jest to żadna ciapa, tylko polewa jak marzenie
