Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Niezwykle delikatny makowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ruzia" data-source="post: 2339" data-attributes="member: 16"><p>składniki</p><p>1 kg maku</p><p>1 margaryna</p><p>3 lyzki maki tortowej</p><p>1-1,5 szkl. cukru</p><p>7-8 jajek</p><p>pol malego sloiczka sztucznego miodu</p><p>2 lyzki kaszy manny</p><p>kilka kropel olejku migdalowego</p><p>kilka kropel olejku pomaranczowego</p><p>migdaly bez skorki</p><p>rodzynki </p><p>orzechy</p><p></p><p>paczka herbatnikow</p><p>biala czekolada do dekoracji</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>mak prazyc 2-3 godziny (trzeba go zalac woda i gotowac na bardzo leciutkim ogniu), gdy troche przestygnie przekrecic go w maszynce dwa razy. do zmielonego maku dodac kolejno roztopiona margaryne, make, cukier , miod, olejki, manne. dobrze wymieszac i sprobowac, jesli bedzie za malo slodki wmieszac wiecej cukru. na koniec dodawac zoltka , ubita piane z bialek i bakalie. naszykowac blache, wylozyc ja papierem do pieczenia i ulozyc na blasze herbatniki, na herbatniki wylozyc mase makowa i rozprowadzic ja rowno lyzka. makowiec piec okolo 50 min w nagrzanym wczesniej piekarniku. po wystygnieciu stopic czekolade ( najlepiej zrobic to w malym garnuszku zanurzonym w wiekszym naczyniu z goraca woda). czekolade przelac do woreczka , odciac troszke jeden rozek i wyciskac esyfloresy na ciasto.</p><p></p><p>dodatkowe informacje</p><p>ta porcja ciasta wystarcza na blache o wielkosci 25x40 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ruzia, post: 2339, member: 16"] składniki 1 kg maku 1 margaryna 3 lyzki maki tortowej 1-1,5 szkl. cukru 7-8 jajek pol malego sloiczka sztucznego miodu 2 lyzki kaszy manny kilka kropel olejku migdalowego kilka kropel olejku pomaranczowego migdaly bez skorki rodzynki orzechy paczka herbatnikow biala czekolada do dekoracji sposób przygotowania mak prazyc 2-3 godziny (trzeba go zalac woda i gotowac na bardzo leciutkim ogniu), gdy troche przestygnie przekrecic go w maszynce dwa razy. do zmielonego maku dodac kolejno roztopiona margaryne, make, cukier , miod, olejki, manne. dobrze wymieszac i sprobowac, jesli bedzie za malo slodki wmieszac wiecej cukru. na koniec dodawac zoltka , ubita piane z bialek i bakalie. naszykowac blache, wylozyc ja papierem do pieczenia i ulozyc na blasze herbatniki, na herbatniki wylozyc mase makowa i rozprowadzic ja rowno lyzka. makowiec piec okolo 50 min w nagrzanym wczesniej piekarniku. po wystygnieciu stopic czekolade ( najlepiej zrobic to w malym garnuszku zanurzonym w wiekszym naczyniu z goraca woda). czekolade przelac do woreczka , odciac troszke jeden rozek i wyciskac esyfloresy na ciasto. dodatkowe informacje ta porcja ciasta wystarcza na blache o wielkosci 25x40 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Niezwykle delikatny makowiec
Top
Bottom