- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Składniki (dla 4 osób):
400 g mięsa mielonego (u mnie było drobiowe, ale równie dobre będzie inne)
1 duża czerwona papryka
1 mała biała papryka
2-3 cebulki dymki (lub 1 cebula)
1 łyżka sosu sojowego
pieprz ziołowy
spory kawałek świeżej papryczki chilli
makaron azjatycki typu noodle (porcja dla 4 osób, mój był w formie gniazd więc wzięłam po prostu 8 gniazdek)
szczypior z dymki
olej
Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmięknie.
Papryki kroimy w kostkę, cebulę i papryczkę chilli drobno siekamy. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego papryki, chilli oraz cebulę. Podsmażamy na większym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z woka. Na kolejną partię oleju wrzucamy mielone mięso i podsmażamy, gdy mięso przestanie być surowe dodajemy do niego papryki wraz z cebulą, sos sojowy. Całość podsmażamy przez chwilę, doprawiamy ziołowym pieprzem (ewentualnie sosem sojowym gdyby całość była za mało słona). Do tak otrzymanego mięsa dodajemy miękki makaron, całość mieszamy ze sobą. Podajemy posypane posiekanym szczypiorem od cebuli dymki.

400 g mięsa mielonego (u mnie było drobiowe, ale równie dobre będzie inne)
1 duża czerwona papryka
1 mała biała papryka
2-3 cebulki dymki (lub 1 cebula)
1 łyżka sosu sojowego
pieprz ziołowy
spory kawałek świeżej papryczki chilli
makaron azjatycki typu noodle (porcja dla 4 osób, mój był w formie gniazd więc wzięłam po prostu 8 gniazdek)
szczypior z dymki
olej
Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmięknie.
Papryki kroimy w kostkę, cebulę i papryczkę chilli drobno siekamy. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego papryki, chilli oraz cebulę. Podsmażamy na większym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie zdejmujemy z woka. Na kolejną partię oleju wrzucamy mielone mięso i podsmażamy, gdy mięso przestanie być surowe dodajemy do niego papryki wraz z cebulą, sos sojowy. Całość podsmażamy przez chwilę, doprawiamy ziołowym pieprzem (ewentualnie sosem sojowym gdyby całość była za mało słona). Do tak otrzymanego mięsa dodajemy miękki makaron, całość mieszamy ze sobą. Podajemy posypane posiekanym szczypiorem od cebuli dymki.
