Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Norweski deser weselny-tradycyjny z Hardangera
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Vidarka" data-source="post: 742161" data-attributes="member: 3627"><p>Wpisuje przepis narazie bez dokladnych proporcji,bo zawsze robilam &quot;na oko&quot;</p><p></p><p>Deser ten podaje sie na tradycyjnych weselach norweskich w moim regionie,albo na innych waznych uroczystosciach.</p><p></p><p>Kasza manna musi byc zwykla,nie blyskawiczna.Gotuje sie ja na tlustym mleku,do napecznienia,pozniej dolewa stopniowo slodka smietane kremowke,az do calkowitego rozgotowania-trwa to ok.40-45 min.Wlasciwie to nie gotuje sie jej,ale ma stac na najslabszym palniku i ledwo &quot;pyrkac&quot;.Trzeba niestety pilnowac caly czas i mieszac,mieszac,mieszac.</p><p>Powinna byc bardzo gesta.</p><p>Po tym czasie nalezy maslo(bez oleju)pokroic na mniejsze kawalki i stopniowo wmieszac do kaszy.Oprocz tego posolic troszke(u nas maslo jest slone,to nie potrzeba)i doslodzic do lekkoslodkiego smaku(nie za duzo).Przelac (przelozyc)do duzej salaterki,posypac cukrem,cynamonem i rodzynkami.Przykryc folia spozywcza do ostygniecia.Bardzo dobry jest zimny,mozna jesc kilka dni.</p><p>Zazwyczaj gotuje sie go duze ilosci-z 4-5 litrow mleka.</p><p>Dokladne proporcje podam w &quot;Tygodniu kaszowym&quot;</p><p></p><p>[ATTACH=full]31491[/ATTACH] , [ATTACH=full]31492[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Vidarka, post: 742161, member: 3627"] Wpisuje przepis narazie bez dokladnych proporcji,bo zawsze robilam "na oko" Deser ten podaje sie na tradycyjnych weselach norweskich w moim regionie,albo na innych waznych uroczystosciach. Kasza manna musi byc zwykla,nie blyskawiczna.Gotuje sie ja na tlustym mleku,do napecznienia,pozniej dolewa stopniowo slodka smietane kremowke,az do calkowitego rozgotowania-trwa to ok.40-45 min.Wlasciwie to nie gotuje sie jej,ale ma stac na najslabszym palniku i ledwo "pyrkac".Trzeba niestety pilnowac caly czas i mieszac,mieszac,mieszac. Powinna byc bardzo gesta. Po tym czasie nalezy maslo(bez oleju)pokroic na mniejsze kawalki i stopniowo wmieszac do kaszy.Oprocz tego posolic troszke(u nas maslo jest slone,to nie potrzeba)i doslodzic do lekkoslodkiego smaku(nie za duzo).Przelac (przelozyc)do duzej salaterki,posypac cukrem,cynamonem i rodzynkami.Przykryc folia spozywcza do ostygniecia.Bardzo dobry jest zimny,mozna jesc kilka dni. Zazwyczaj gotuje sie go duze ilosci-z 4-5 litrow mleka. Dokladne proporcje podam w "Tygodniu kaszowym" [ATTACH=full]31491[/ATTACH] , [ATTACH=full]31492[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Norweski deser weselny-tradycyjny z Hardangera
Top
Bottom