- Maj 18, 2007
- 2,668
- 16
- 38
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Martynki - najlepsze przepisy" wyd. Papilon
Opowieści o Martynce czytała mi babcia, jak byłam mała
teraz przyszedł czas na gotowanie 
Ciasto przygotowuje się bez miksera, jest lekkie, choć nie wyrasta zbytnio (a jeśli już, to opada i jest raczej płaskie, więc można by się spodziewać, że będzie zbite w środku), wyraźnie czekoladowe i z pomarańczową nutką.
Bardzo je polecam
NOWOROCZNE CIASTO CZEKOLADOWE
składniki na tortownicę 20-22cm (u mnie 24
:
- 200g gorzkiej czekolady 60% (u mnie deserowa)
- 125g cukru pudru
- 125g masła
- 100g mąki
- 50g tartych migdałów
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 50g orzeszków pinii (u mnie migdały w słupkach)
- 1 biała czekolada do ozdoby
Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Czekoladę rozpuścić w dużej misce w kąpieli wodnej razem z masłem, następnie zdjąć z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać wszystko trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dosypać 80g cukru pudru, mąkę, migdały, orzechy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać łyżką. Resztę cukru pudru wsypywać stopniowo do białek, ubijając na sztywną pianę. Delikatnie przekładać do ciasta, wymieszać delikatnie, ale szybko łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piekarnik rozgrzać do 190°C i piec ciasto przez 30-35 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można nią po prostu polać ciasto lub zrobić wzorki.
Opowieści o Martynce czytała mi babcia, jak byłam mała

Ciasto przygotowuje się bez miksera, jest lekkie, choć nie wyrasta zbytnio (a jeśli już, to opada i jest raczej płaskie, więc można by się spodziewać, że będzie zbite w środku), wyraźnie czekoladowe i z pomarańczową nutką.
Bardzo je polecam

NOWOROCZNE CIASTO CZEKOLADOWE
składniki na tortownicę 20-22cm (u mnie 24
- 200g gorzkiej czekolady 60% (u mnie deserowa)
- 125g cukru pudru
- 125g masła
- 100g mąki
- 50g tartych migdałów
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- 50g orzeszków pinii (u mnie migdały w słupkach)
- 1 biała czekolada do ozdoby
Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Czekoladę rozpuścić w dużej misce w kąpieli wodnej razem z masłem, następnie zdjąć z ognia, dodać żółtka i dokładnie wymieszać wszystko trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dosypać 80g cukru pudru, mąkę, migdały, orzechy i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać łyżką. Resztę cukru pudru wsypywać stopniowo do białek, ubijając na sztywną pianę. Delikatnie przekładać do ciasta, wymieszać delikatnie, ale szybko łyżką. Tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piekarnik rozgrzać do 190°C i piec ciasto przez 30-35 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można nią po prostu polać ciasto lub zrobić wzorki.

Ostatnią edycję dokonał moderator: