- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
dla yrsy
Batinjan bil rumman - pod ta arabska nazwa kryje sie kolejna pysznosc kuchni bliskowschodniej z oberzynami w roli glownej. Przepis ze zbiorow Ghillie Basan, zmodyfikowalam co nieco gdyz nigdy nie obieram ani nie sole uprzednio oberzyn. Podaje jak przygotowalam. Polecam.
2 duze oberzyny lub 10 malych okraglych/podluznych oberzyn, wezowych ze 4. Duze pokrojone w kostke, male w spore talarki.s
oliwa z oliwek
2 cebule czerwone, spore, pokrojone w piorka
garsc sultanek
4 lyzki melasy granatowej
4 lyzeczki miodu, u mnie byl syrop z agawy
sok z polowy cytryny
250ml wody
sol
siekana zielona pietruszka
siekona swieza mieta
prazone orzeszki piniowe
Na oliwie usmazylam cebulke. Do miekkiej dodalam kawalki obrezyn, wymieszalam, garnek przykrylam pokrywka i zostawilam na malym ogniu. Gdy oberzyny odrobine zmiekly wrzucilam rodzynki i calosc zalalam melasa roztrzepana z miodem, sokiem z cytryny i woda. gotowalam delikatnie przez ok 15 min. W tym czasie cebulka skarmelizowala sie i powstal gesty slodko-kwasny sos. Na koniec doprawilam sola. Posypalam ziolami i prazonymi orzeszkami.
Batinjan bil rumman - pod ta arabska nazwa kryje sie kolejna pysznosc kuchni bliskowschodniej z oberzynami w roli glownej. Przepis ze zbiorow Ghillie Basan, zmodyfikowalam co nieco gdyz nigdy nie obieram ani nie sole uprzednio oberzyn. Podaje jak przygotowalam. Polecam.
2 duze oberzyny lub 10 malych okraglych/podluznych oberzyn, wezowych ze 4. Duze pokrojone w kostke, male w spore talarki.s
oliwa z oliwek
2 cebule czerwone, spore, pokrojone w piorka
garsc sultanek
4 lyzki melasy granatowej
4 lyzeczki miodu, u mnie byl syrop z agawy
sok z polowy cytryny
250ml wody
sol
siekana zielona pietruszka
siekona swieza mieta
prazone orzeszki piniowe
Na oliwie usmazylam cebulke. Do miekkiej dodalam kawalki obrezyn, wymieszalam, garnek przykrylam pokrywka i zostawilam na malym ogniu. Gdy oberzyny odrobine zmiekly wrzucilam rodzynki i calosc zalalam melasa roztrzepana z miodem, sokiem z cytryny i woda. gotowalam delikatnie przez ok 15 min. W tym czasie cebulka skarmelizowala sie i powstal gesty slodko-kwasny sos. Na koniec doprawilam sola. Posypalam ziolami i prazonymi orzeszkami.