Oberzyny z melasa granatowa i miodem

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
dla yrsy

Batinjan bil rumman - pod ta arabska nazwa kryje sie kolejna pysznosc kuchni bliskowschodniej z oberzynami w roli glownej. Przepis ze zbiorow Ghillie Basan, zmodyfikowalam co nieco gdyz nigdy nie obieram ani nie sole uprzednio oberzyn. Podaje jak przygotowalam. Polecam.

2 duze oberzyny lub 10 malych okraglych/podluznych oberzyn, wezowych ze 4. Duze pokrojone w kostke, male w spore talarki.s
oliwa z oliwek
2 cebule czerwone, spore, pokrojone w piorka
garsc sultanek
4 lyzki melasy granatowej
4 lyzeczki miodu, u mnie byl syrop z agawy
sok z polowy cytryny
250ml wody
sol
siekana zielona pietruszka
siekona swieza mieta
prazone orzeszki piniowe

Na oliwie usmazylam cebulke. Do miekkiej dodalam kawalki obrezyn, wymieszalam, garnek przykrylam pokrywka i zostawilam na malym ogniu. Gdy oberzyny odrobine zmiekly wrzucilam rodzynki i calosc zalalam melasa roztrzepana z miodem, sokiem z cytryny i woda. gotowalam delikatnie przez ok 15 min. W tym czasie cebulka skarmelizowala sie i powstal gesty slodko-kwasny sos. Na koniec doprawilam sola. Posypalam ziolami i prazonymi orzeszkami.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Dziękuję pięknie
anbetung.gif

Nie mam orzeszków piniowych, chyba spróbuję bez.

Edit: ja nie mogę! Nie dość, że mam książkę, w której jest ten przepis, to na dodatek już go wypróbowałam!
rofl.gif
Chyba muszę kupić jakieś pastylki na rozum.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Orzeszki to moj dodatek, wiec mozna pominac, pasuja idealnie do miekkich warzyw.

Ad edit: a pamietasz czy ci smakowalo?

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Dobre, ale dla mnie było to nieco za słodkie. Czegoś mi brakowało, może właśnie tych orzeszków
fiesgrins.gif
. Zjadłam, ale nie wpadłam w zachwyt, jak miało to miejsce przy przepisach Yotama Ottolenghi.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moja potrawa nie byla za slodka, wlasciwie byla w sam raz - slodko-kwasna, ale jak wspomnialam uzylam syropu agawy i moja melasa jest raczej kwasna. Orzeszki jak i swieze ziola sa tu doskonalym dodatkiem. Calosc wlasciwie przypominala mi w smaku dip Yotama z oberzyn i melasy, sans tahini oczywiscie. Roblam kiedys na garden party i byl wysmienity.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
W takim razie goraco polecam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy