Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Oberzyny z melasa granatowa i miodem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1582517" data-attributes="member: 1142"><p>dla yrsy</p><p></p><p>Batinjan bil rumman - pod ta arabska nazwa kryje sie kolejna pysznosc kuchni bliskowschodniej z oberzynami w roli glownej. Przepis ze zbiorow Ghillie Basan, zmodyfikowalam co nieco gdyz nigdy nie obieram ani nie sole uprzednio oberzyn. Podaje jak przygotowalam. Polecam. </p><p></p><p><strong>2 duze oberzyny lub 10 malych okraglych/podluznych oberzyn, wezowych ze 4. Duze pokrojone w kostke, male w spore talarki.s</strong></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p><strong>2 cebule czerwone, spore, pokrojone w piorka</strong></p><p><strong>garsc sultanek</strong></p><p><strong>4 lyzki melasy granatowej</strong></p><p><strong>4 lyzeczki miodu, u mnie byl syrop z agawy</strong></p><p><strong>sok z polowy cytryny</strong></p><p><strong>250ml wody</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>siekana zielona pietruszka</strong></p><p><strong>siekona swieza mieta</strong></p><p><strong>prazone orzeszki piniowe</strong></p><p></p><p>Na oliwie usmazylam cebulke. Do miekkiej dodalam kawalki obrezyn, wymieszalam, garnek przykrylam pokrywka i zostawilam na malym ogniu. Gdy oberzyny odrobine zmiekly wrzucilam rodzynki i calosc zalalam melasa roztrzepana z miodem, sokiem z cytryny i woda. gotowalam delikatnie przez ok 15 min. W tym czasie cebulka skarmelizowala sie i powstal gesty slodko-kwasny sos. Na koniec doprawilam sola. Posypalam ziolami i prazonymi orzeszkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1582517, member: 1142"] dla yrsy Batinjan bil rumman - pod ta arabska nazwa kryje sie kolejna pysznosc kuchni bliskowschodniej z oberzynami w roli glownej. Przepis ze zbiorow Ghillie Basan, zmodyfikowalam co nieco gdyz nigdy nie obieram ani nie sole uprzednio oberzyn. Podaje jak przygotowalam. Polecam. [B]2 duze oberzyny lub 10 malych okraglych/podluznych oberzyn, wezowych ze 4. Duze pokrojone w kostke, male w spore talarki.s oliwa z oliwek 2 cebule czerwone, spore, pokrojone w piorka garsc sultanek 4 lyzki melasy granatowej 4 lyzeczki miodu, u mnie byl syrop z agawy sok z polowy cytryny 250ml wody sol siekana zielona pietruszka siekona swieza mieta prazone orzeszki piniowe[/B] Na oliwie usmazylam cebulke. Do miekkiej dodalam kawalki obrezyn, wymieszalam, garnek przykrylam pokrywka i zostawilam na malym ogniu. Gdy oberzyny odrobine zmiekly wrzucilam rodzynki i calosc zalalam melasa roztrzepana z miodem, sokiem z cytryny i woda. gotowalam delikatnie przez ok 15 min. W tym czasie cebulka skarmelizowala sie i powstal gesty slodko-kwasny sos. Na koniec doprawilam sola. Posypalam ziolami i prazonymi orzeszkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Oberzyny z melasa granatowa i miodem
Top
Bottom