- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
smaczna i niedroga propozycja obiadowa
składniki na ciasto:
Zacznij od ciasta: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj jajko i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki.
Włącz piekarnik, temp. 180 st.C
Farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso rosołowe przepuść przez maszynkę, (jak masz mielone to wiadomo), dodaj przesmażoną cebulę, wymieszaj ze śmietaną, przyprawami i zieleniną. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, rozprowadź je odrobiną bulionu lub wody.
Tortownicę wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Ja mam formę silikonową, więc tego nie robię.
Rozwałkuj ciasto albo wylep palcami tortownicę formując wysoki brzeg. Na ciasto wyłóż farsz.
Roztrzep jajko ze śmietaną, solą i pieprzem i polej farsz.
Piecz 40 minut. Od razu po upieczeniu podawaj pokrojone jak tort lub tartę.
Świetnie do tego pasuje sos czosnkowy i mieszanka sałat z pomidorami.
U mnie dziś na obiad.
składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka soli (płaska)
- 6 łyżek masła
- 1 duże jajko
- 40 dag restek mięsa z rosołu lub mielonego
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- łyżka natki koperku
- łyżka natki pietruszki
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 22%
- sól i pieprz
Zacznij od ciasta: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj jajko i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki.

Włącz piekarnik, temp. 180 st.C
Farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso rosołowe przepuść przez maszynkę, (jak masz mielone to wiadomo), dodaj przesmażoną cebulę, wymieszaj ze śmietaną, przyprawami i zieleniną. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, rozprowadź je odrobiną bulionu lub wody.
Tortownicę wyłóż pergaminem i posmaruj masłem. Ja mam formę silikonową, więc tego nie robię.
Rozwałkuj ciasto albo wylep palcami tortownicę formując wysoki brzeg. Na ciasto wyłóż farsz.
Roztrzep jajko ze śmietaną, solą i pieprzem i polej farsz.

Piecz 40 minut. Od razu po upieczeniu podawaj pokrojone jak tort lub tartę.
Świetnie do tego pasuje sos czosnkowy i mieszanka sałat z pomidorami.
U mnie dziś na obiad.

Ostatnią edycję dokonał moderator: