Obwarzanki z cynamonem

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ciasteczka same w sobie nie są słodkie, ważne więc żeby na wierzchu była cukrowa skorupka
icon_smile.gif

obwarzanki.jpg

Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka".

Obwarzanki
ok. 60 ciasteczek
* 500 g mąki pszennej
* 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
* 4 żółtka
* 250 g zimnego masła

Na wierzch
* 4 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu
* roztrzepane białko jajka lub płynne masło do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać śmietanę, żółtka i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść szybko na jednolite, elastyczne ciasto. (Można ciasto przygotować z malakserze). Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać obwarzanki o średnicy ok. 5 cm.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem lub masłem, posypać cukrem z cynamonem.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem 160 stopni)

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Jezu, .Agatka!!!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
Skomentowałam już ten wypiek na Twym blogu, ale tam bardziej skupiałam się na zdjęciu, tu dodam, że smak tych krągłości musi być świetny! Cynamon to jedna z moich ulubionych przypraw na jesień.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
vespertine @ 2 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=906922Skomentowałam już ten wypiek na Twym blogu, ale tam bardziej skupiałam się na zdjęciu, tu dodam, że smak tych krągłości musi być świetny! Cynamon to jedna z moich ulubionych przypraw na jesień.
Aniu, te obwarzanki faktycznie są obłednie pyszne.
Po pewnym czasie delikatnie zmiękły, ale nadal pozostają lekko chrupiące przez tą skorupkę
lecker.gif
I przeszły smakiem i zapachem cynamonu
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Przepiękne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy