Przepis pochodzi z kalendarza 'Poradnik Domowy 2009 - Przepisy czytelników'.
Obwarzanki
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 kg twarogu - ja dałam Delfiko waniliowy
2 op. cukru waniliowego
1 kostka masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
olej do smażenia
Jajka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, zmielony twaróg, cukier waniliowy, ocet i mąkę przesianą z sodą. Zagnieść ciasto, tak aby dało się wałkować (w razie konieczności dodać więcej mąki).
Rozwałkować placek grubości 2 cm. Szklanką wykrawać kółka, a kieliszkiem wycinać w nich małe dziurki. Smażyć je jak pączki w głębokim oleju. Usmażone posypać cukrem pudrem. Smażą się strasznie szybko, ledwo nadążałam wykrawać
Strasznie nam smakowały
Autorką tegoż przepisu jest pani Genowefa Dorawa z Chojnice.
Mi z tej porcji wyszło około 50 sztuk.
Obwarzanki
Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 kg twarogu - ja dałam Delfiko waniliowy
2 op. cukru waniliowego
1 kostka masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
olej do smażenia
Jajka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, zmielony twaróg, cukier waniliowy, ocet i mąkę przesianą z sodą. Zagnieść ciasto, tak aby dało się wałkować (w razie konieczności dodać więcej mąki).
Rozwałkować placek grubości 2 cm. Szklanką wykrawać kółka, a kieliszkiem wycinać w nich małe dziurki. Smażyć je jak pączki w głębokim oleju. Usmażone posypać cukrem pudrem. Smażą się strasznie szybko, ledwo nadążałam wykrawać


Autorką tegoż przepisu jest pani Genowefa Dorawa z Chojnice.
Mi z tej porcji wyszło około 50 sztuk.
