Obwarzanki

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis pochodzi z kalendarza 'Poradnik Domowy 2009 - Przepisy czytelników'.

Obwarzanki

Składniki:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 kg twarogu - ja dałam Delfiko waniliowy
2 op. cukru waniliowego
1 kostka masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu

olej do smażenia

Jajka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, zmielony twaróg, cukier waniliowy, ocet i mąkę przesianą z sodą. Zagnieść ciasto, tak aby dało się wałkować (w razie konieczności dodać więcej mąki).
Rozwałkować placek grubości 2 cm. Szklanką wykrawać kółka, a kieliszkiem wycinać w nich małe dziurki. Smażyć je jak pączki w głębokim oleju. Usmażone posypać cukrem pudrem. Smażą się strasznie szybko, ledwo nadążałam wykrawać
icon_mrgreen.gif
Strasznie nam smakowały
lecker.gif

Autorką tegoż przepisu jest pani Genowefa Dorawa z Chojnice.
Mi z tej porcji wyszło około 50 sztuk.

6e7b71b2ae81824emed.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy