Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ocet jabłkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 1462464" data-attributes="member: 12418"><p>Przepis już wypróbowany przeze mnie - z książeczki: Zofia Zawistowska &quot;Przetwory domowe&quot;, wydanie specjalne Redakcji Tygodnika &quot;Zwierciadło&quot;, Warszawa 1981</p><p>Bardzo łatwy sposób na wykorzystanie odpadków, gdy mamy duże ilości jabłek do przerobienia.</p><p></p><p>- skórki i gniazda nasienne z jabłek</p><p>- 1 łyżka cukru na 1 litr wody</p><p></p><p>Duży słój lub gąsior po umyciu wygotować lub wyparzyć wrzącą wodą.</p><p>Zagotować wodę z dodatkiem cukru, przestudzić.</p><p>Jabłkowe obierki włożyć do słoja, zalać letnią wodą z cukrem (woda powinna przykryć owoce).</p><p>Ja zawsze płuczę jabłka przed obieraniem, więc już nie ma potrzeby płukania skórek.</p><p>Słój przykryć gazą i umocować gumką. Pozostawić w temperaturze pokojowej.</p><p></p><p>Ocet powinien sfermentować - czas fermentacji wynosi około 8 tygodni.</p><p>Po tym czasie ściągnąć ocet rurką, przecedzić przez gazę, wlać do wygotowanych butelek,zakorkować.</p><p>Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 1462464, member: 12418"] Przepis już wypróbowany przeze mnie - z książeczki: Zofia Zawistowska "Przetwory domowe", wydanie specjalne Redakcji Tygodnika "Zwierciadło", Warszawa 1981 Bardzo łatwy sposób na wykorzystanie odpadków, gdy mamy duże ilości jabłek do przerobienia. - skórki i gniazda nasienne z jabłek - 1 łyżka cukru na 1 litr wody Duży słój lub gąsior po umyciu wygotować lub wyparzyć wrzącą wodą. Zagotować wodę z dodatkiem cukru, przestudzić. Jabłkowe obierki włożyć do słoja, zalać letnią wodą z cukrem (woda powinna przykryć owoce). Ja zawsze płuczę jabłka przed obieraniem, więc już nie ma potrzeby płukania skórek. Słój przykryć gazą i umocować gumką. Pozostawić w temperaturze pokojowej. Ocet powinien sfermentować - czas fermentacji wynosi około 8 tygodni. Po tym czasie ściągnąć ocet rurką, przecedzić przez gazę, wlać do wygotowanych butelek,zakorkować. Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym pomieszczeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ocet jabłkowy
Top
Bottom