Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Ocet malinowy wg qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1189603" data-attributes="member: 1024"><p><span style="color: #808080">Dostałam od qd upoważnienie, by wstawić tu Jej przepis na ocet malinowy:</span></p><p></p><p>&quot;Ocet robie banalnie:</p><p>do sloja sypie maliny, czesto lekko &quot;przechodzone&quot;, zmiete, dwudniowe...</p><p>zalewam octem spirytusowym 7,5 % ( szklanka octu pol szklanki wody) tak, zeby zakrylo owoce.</p><p>Sloj zakrecam i odstawiam na ok tydzien - 10 dni.</p><p></p><p>Potem calość wylewam do emaliowanego gara i zagotowuje, gotuje na malym ogniu ok 5 min.</p><p>Wylewam na sito i kulką przecieram pozostalosci malinowe.</p><p>Dodaję cukru do smaku ( wcale sporo, na 1/2 litra octu ok 100 g)</p><p>Całośc jeszcze raz zagotowuje - raz! i odcedzam przez gęste sito, a pod tym sitem papierowy filtr do kawy. Prosto do butelki - ja przechowuje w ciemnej.</p><p>Jeśli uzywam do marynaty ( piers kurczaka czy kaczki na przykład) to daje taki prosto z butelki</p><p>Jeśli do sosu, do wątróbki, do winigretu - uszlachetniam białym octem winnym pół na pół, prosto z butelki jest za ostry.</p><p></p><p>To co Ci sie zbierze na sicie i na filtrze starannie zdejmuje i mieszam z niewielką ilością gładkiej łagodnej musztardy. Idealem jest dosypanie dla zagęszczenia proszku musztardowego ( zmielonej i przesianej jasnej gorczycy), podlanie odrobiną dobrej oliwy i oslodzenie łyżeczką miodu.</p><p>Taka musztarda malinowa swietnie pasuje do serow, do pasztetow i do grillowanych karmelizowanych zeberek.&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1189603, member: 1024"] [COLOR=#808080]Dostałam od qd upoważnienie, by wstawić tu Jej przepis na ocet malinowy:[/COLOR] "Ocet robie banalnie: do sloja sypie maliny, czesto lekko "przechodzone", zmiete, dwudniowe... zalewam octem spirytusowym 7,5 % ( szklanka octu pol szklanki wody) tak, zeby zakrylo owoce. Sloj zakrecam i odstawiam na ok tydzien - 10 dni. Potem calość wylewam do emaliowanego gara i zagotowuje, gotuje na malym ogniu ok 5 min. Wylewam na sito i kulką przecieram pozostalosci malinowe. Dodaję cukru do smaku ( wcale sporo, na 1/2 litra octu ok 100 g) Całośc jeszcze raz zagotowuje - raz! i odcedzam przez gęste sito, a pod tym sitem papierowy filtr do kawy. Prosto do butelki - ja przechowuje w ciemnej. Jeśli uzywam do marynaty ( piers kurczaka czy kaczki na przykład) to daje taki prosto z butelki Jeśli do sosu, do wątróbki, do winigretu - uszlachetniam białym octem winnym pół na pół, prosto z butelki jest za ostry. To co Ci sie zbierze na sicie i na filtrze starannie zdejmuje i mieszam z niewielką ilością gładkiej łagodnej musztardy. Idealem jest dosypanie dla zagęszczenia proszku musztardowego ( zmielonej i przesianej jasnej gorczycy), podlanie odrobiną dobrej oliwy i oslodzenie łyżeczką miodu. Taka musztarda malinowa swietnie pasuje do serow, do pasztetow i do grillowanych karmelizowanych zeberek." [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Ocet malinowy wg qd
Top
Bottom