- Paź 23, 2004
- 3,825
- 1,592
- 113
Puszyste letnie ciasto z owocami . piekę je z jabłkami przez cały rok, ale kojarzy mi się z wakacjami, niespodziewanymi gośćmi i ciepłym wieczorem. Zawsze się udaje, jeszcze surowe ucieka spod owoców i wbrew pozorom jest łatwe do wykonania.
Najsmaczniejsze z owocami mieszanymi, malinami i wiśniami.
Składniki na octowiec
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
6 jajek
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu 10%
cynamon (niekoniecznie)
owoce sezonowe ok. 50 dkg
cukier puder do posypania
Przygotuj 2 miski (większą i mniejszą). Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni C. Oddziel żółtka od białek. W większej misce białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stale ubijając po trochę dodawaj cukier, do wyczerpania. W mniejszej miseczce wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Połącz masy żółtkową i białkową, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj przesianą mąkę i roztopione gorące masło (pozostaw 2-3 łyżki do posmarowania ciasta). Ponownie wymieszaj wszystko łyżką i wyłóż do tortownicy. Na wierzchu dość gęsto ułóż owoce (do wyboru - ósemki jabłek, śliwki, morele, czereśnie, wiśnie lub maliny). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C około 55 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu gorące ciasto posmaruj resztką masła i posyp cukrem pudrem. Jeżeli to ciasto z jabłkami to również cynamonem.
Jak wiele ciast z owocami najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Moje ulubione to łączone 2 rodzaje owoców, np. maliny i wiśnie, morele i jeżyny - według gustu. Drobne owoce (jagody, porzeczki) dobrze jest układać łyżeczką po kilka sztuk. Smacznego!
Najsmaczniejsze z owocami mieszanymi, malinami i wiśniami.
Składniki na octowiec
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
6 jajek
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu 10%
cynamon (niekoniecznie)
owoce sezonowe ok. 50 dkg
cukier puder do posypania
Przygotuj 2 miski (większą i mniejszą). Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni C. Oddziel żółtka od białek. W większej misce białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stale ubijając po trochę dodawaj cukier, do wyczerpania. W mniejszej miseczce wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Połącz masy żółtkową i białkową, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj przesianą mąkę i roztopione gorące masło (pozostaw 2-3 łyżki do posmarowania ciasta). Ponownie wymieszaj wszystko łyżką i wyłóż do tortownicy. Na wierzchu dość gęsto ułóż owoce (do wyboru - ósemki jabłek, śliwki, morele, czereśnie, wiśnie lub maliny). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C około 55 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu gorące ciasto posmaruj resztką masła i posyp cukrem pudrem. Jeżeli to ciasto z jabłkami to również cynamonem.
Jak wiele ciast z owocami najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Moje ulubione to łączone 2 rodzaje owoców, np. maliny i wiśnie, morele i jeżyny - według gustu. Drobne owoce (jagody, porzeczki) dobrze jest układać łyżeczką po kilka sztuk. Smacznego!