Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Octowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 1719102" data-attributes="member: 131"><p>Puszyste letnie ciasto z owocami . piekę je z jabłkami przez cały rok, ale kojarzy mi się z wakacjami, niespodziewanymi gośćmi i ciepłym wieczorem. Zawsze się udaje, jeszcze surowe ucieka spod owoców i wbrew pozorom jest łatwe do wykonania.</p><p>Najsmaczniejsze z owocami mieszanymi, malinami i wiśniami.</p><p></p><p>Składniki na octowiec</p><p></p><p>1 i 1/2 szklanki mąki</p><p>1 szklanka cukru</p><p>6 jajek</p><p>1/2 kostki masła</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>2 łyżki octu 10%</p><p>cynamon (niekoniecznie)</p><p>owoce sezonowe ok. 50 dkg</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>Przygotuj 2 miski (większą i mniejszą). Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni C. Oddziel żółtka od białek. W większej misce białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stale ubijając po trochę dodawaj cukier, do wyczerpania. W mniejszej miseczce wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Połącz masy żółtkową i białkową, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj przesianą mąkę i roztopione gorące masło (pozostaw 2-3 łyżki do posmarowania ciasta). Ponownie wymieszaj wszystko łyżką i wyłóż do tortownicy. Na wierzchu dość gęsto ułóż owoce (do wyboru - ósemki jabłek, śliwki, morele, czereśnie, wiśnie lub maliny). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C około 55 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu gorące ciasto posmaruj resztką masła i posyp cukrem pudrem. Jeżeli to ciasto z jabłkami to również cynamonem.</p><p>Jak wiele ciast z owocami najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Moje ulubione to łączone 2 rodzaje owoców, np. maliny i wiśnie, morele i jeżyny - według gustu. Drobne owoce (jagody, porzeczki) dobrze jest układać łyżeczką po kilka sztuk. Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 1719102, member: 131"] Puszyste letnie ciasto z owocami . piekę je z jabłkami przez cały rok, ale kojarzy mi się z wakacjami, niespodziewanymi gośćmi i ciepłym wieczorem. Zawsze się udaje, jeszcze surowe ucieka spod owoców i wbrew pozorom jest łatwe do wykonania. Najsmaczniejsze z owocami mieszanymi, malinami i wiśniami. Składniki na octowiec 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 10% cynamon (niekoniecznie) owoce sezonowe ok. 50 dkg cukier puder do posypania Przygotuj 2 miski (większą i mniejszą). Dużą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni C. Oddziel żółtka od białek. W większej misce białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stale ubijając po trochę dodawaj cukier, do wyczerpania. W mniejszej miseczce wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Połącz masy żółtkową i białkową, delikatnie mieszając łyżką. Dodaj przesianą mąkę i roztopione gorące masło (pozostaw 2-3 łyżki do posmarowania ciasta). Ponownie wymieszaj wszystko łyżką i wyłóż do tortownicy. Na wierzchu dość gęsto ułóż owoce (do wyboru - ósemki jabłek, śliwki, morele, czereśnie, wiśnie lub maliny). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C około 55 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu gorące ciasto posmaruj resztką masła i posyp cukrem pudrem. Jeżeli to ciasto z jabłkami to również cynamonem. Jak wiele ciast z owocami najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Moje ulubione to łączone 2 rodzaje owoców, np. maliny i wiśnie, morele i jeżyny - według gustu. Drobne owoce (jagody, porzeczki) dobrze jest układać łyżeczką po kilka sztuk. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Octowiec
Top
Bottom