Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Odrywane, cynamonowe ciasto drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ajaj" data-source="post: 1211160" data-attributes="member: 10861"><p>Fajne, ciekawie wygladajace i pyszne ciasto. Przepis znalazlam na tej stronie</p><p><a href="http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/drozdzowy-cynamonowiec-do-odrywania.html" target="_blank">http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/1...-odrywania.html</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]68789[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p>2 i 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej tortowej </p><p>1/4 szkl cukru </p><p>8g drożdży suchych</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>ok 60g masła</p><p>1/3 szkl. mleka</p><p>1/4 szkl wody</p><p>2 jajka w temp. pokojowej</p><p>1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy</p><p></p><p>Składniki na nadzienie:</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>2 łyżeczki cynamonu</p><p>1/2 łyżeczki imbiru</p><p>1/2 szkl. ok. 40 g masła</p><p></p><p></p><p>Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Mleko wymieszać z wodą. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka. Wbić jajka i dokładnie roztrzepać. Wlać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. Ma podwoić swoja objętość. W tym czasie przygotować nadzienie.</p><p>Masło roztopić na patelni. Lekko zezłocić. Zdjąć z ognia, wystudzić i dodać: cukier, cynamon i imbir.</p><p>Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem zostawiając wolne ok 2 cm od brzegów. Pokroić na 6 pasów o wym. ok 8x30 Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 6 równych kawałków. Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30x12 i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 min. do momentu suchego patyczka.</p><p></p><p>Ciasto odrywa sie lapkami, super smakuje ze szklanka mleka. O zapachu jaki roznosi sie po mieszkaniu nawet nie mowie. Polecam.</p><p></p><p>Zdiecie troche ciemne ale takie mi wyszlo niestety.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ajaj, post: 1211160, member: 10861"] Fajne, ciekawie wygladajace i pyszne ciasto. Przepis znalazlam na tej stronie [URL="http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/10/drozdzowy-cynamonowiec-do-odrywania.html"]http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/1...-odrywania.html[/URL] [ATTACH=full]68789[/ATTACH] Składniki: 2 i 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1/4 szkl cukru 8g drożdży suchych 1/2 łyżeczki soli ok 60g masła 1/3 szkl. mleka 1/4 szkl wody 2 jajka w temp. pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy Składniki na nadzienie: 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 szkl. ok. 40 g masła Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Mleko wymieszać z wodą. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka. Wbić jajka i dokładnie roztrzepać. Wlać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. Ma podwoić swoja objętość. W tym czasie przygotować nadzienie. Masło roztopić na patelni. Lekko zezłocić. Zdjąć z ognia, wystudzić i dodać: cukier, cynamon i imbir. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem zostawiając wolne ok 2 cm od brzegów. Pokroić na 6 pasów o wym. ok 8x30 Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 6 równych kawałków. Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30x12 i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 min. do momentu suchego patyczka. Ciasto odrywa sie lapkami, super smakuje ze szklanka mleka. O zapachu jaki roznosi sie po mieszkaniu nawet nie mowie. Polecam. Zdiecie troche ciemne ale takie mi wyszlo niestety. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Odrywane, cynamonowe ciasto drożdżowe
Top
Bottom