Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Odwracane ciasto makowe z gruszkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 932931" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Odwracane ciasto makowe z gruszkami</strong></p><p></p><p>Przepis <strong>Estelli Moshkowitz </strong>podała na swoim blogu<strong> Ilara</strong>:</p><p><a href="http://i-lara.livejournal.com/190301.html#cutid1" target="_blank">http://i-lara.livejournal.com/190301.html#cutid1</a></p><p></p><p>Proporcje na dwie małe tortownice (o śr. 20 cm) lub jedną dużą (26 – 28 cm).</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200 g masła w pokojowej temperaturze</p><p>1 szklanka cukru (200 g)</p><p>1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej</p><p>1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny</p><p>6 żółtek (120 g)</p><p>200 g śmietany</p><p>130 g mielonego maku</p><p>130 g mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>100 g cukru</p><p>6 białek</p><p>4 gruszki</p><p>masło do posmarowania formy</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Obrać gruszki. Przygotować syrop: wymieszać litr wody z 500 g cukru, laską cynamonu, ewentualnie kilkoma goździkami i gwiazdką anyżu, zagotować. Wrzucić gruszki, gotować 5 – 7 minut. Ostudzić w syropie (nawet przez noc). Odcedzić. Pokroić wzdłuż na plastry.</p><p>Posmarować formę masłem. Dno nakryć krążkiem papieru do pieczenia. Ułożyć gruszki.</p><p>Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sól, mielony mak i wymieszać.</p><p>Ubić masło z cukrem, skórką z cytryny i wanilią do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cały czas ubijając dodać żółtka (po jednym), a następnie porcjami suchą mieszaninę na zmianę ze śmietaną.</p><p>Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do tortownicy z gruszkami. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Sprawdzić gotowość patyczkiem. W razie potrzeby przykryć folią i piec jeszcze 5 – 10 minut. Studzić w formie na ażurowej podstawce 5 – 7 minut, zdjąć obręcz tortownicy i ostrożnie przewrócić. Usunąć papier i odstawić do wystudzenia.</p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Najpierw ugotowałam 3 obrane i pokrojone na pół gruszki w syropie zrobionym z 200 g cukru i 500 ml wody z dodatkiem połowy laski wanilii. Zostawiłam je do wystudzenia na noc. Potem pokroiłam na plasterki i ułożyłam promieniście na dnie tortownicy. Ciasto robiłam podobnie jak w przepisie, tylko dałam mniej cukru (w sumie zamiast 300 g, 250) i łyżkę likieru cytrynowego. Użyłam gęstej kwaśnej śmietany 18%. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm około 50 - 55 minut.</p><p>Ciasto wyszło pyszne. Puszyste, a jednocześnie wilgotne, aromatyczne i dekoracyjne dzięki gruszkom.</p><p>Serdecznie polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 932931, member: 1024"] [B]Odwracane ciasto makowe z gruszkami[/B] Przepis [B]Estelli Moshkowitz [/B]podała na swoim blogu[B] Ilara[/B]: [URL="http://i-lara.livejournal.com/190301.html#cutid1"]http://i-lara.livejournal.com/190301.html#cutid1[/URL] Proporcje na dwie małe tortownice (o śr. 20 cm) lub jedną dużą (26 – 28 cm). [B]Składniki:[/B] 200 g masła w pokojowej temperaturze 1 szklanka cukru (200 g) 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny 6 żółtek (120 g) 200 g śmietany 130 g mielonego maku 130 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 6 białek 4 gruszki masło do posmarowania formy [B]Wykonanie:[/B] Obrać gruszki. Przygotować syrop: wymieszać litr wody z 500 g cukru, laską cynamonu, ewentualnie kilkoma goździkami i gwiazdką anyżu, zagotować. Wrzucić gruszki, gotować 5 – 7 minut. Ostudzić w syropie (nawet przez noc). Odcedzić. Pokroić wzdłuż na plastry. Posmarować formę masłem. Dno nakryć krążkiem papieru do pieczenia. Ułożyć gruszki. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać sól, mielony mak i wymieszać. Ubić masło z cukrem, skórką z cytryny i wanilią do całkowitego rozpuszczenia cukru. Cały czas ubijając dodać żółtka (po jednym), a następnie porcjami suchą mieszaninę na zmianę ze śmietaną. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do tortownicy z gruszkami. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Sprawdzić gotowość patyczkiem. W razie potrzeby przykryć folią i piec jeszcze 5 – 10 minut. Studzić w formie na ażurowej podstawce 5 – 7 minut, zdjąć obręcz tortownicy i ostrożnie przewrócić. Usunąć papier i odstawić do wystudzenia. [B]Moja wersja:[/B] Najpierw ugotowałam 3 obrane i pokrojone na pół gruszki w syropie zrobionym z 200 g cukru i 500 ml wody z dodatkiem połowy laski wanilii. Zostawiłam je do wystudzenia na noc. Potem pokroiłam na plasterki i ułożyłam promieniście na dnie tortownicy. Ciasto robiłam podobnie jak w przepisie, tylko dałam mniej cukru (w sumie zamiast 300 g, 250) i łyżkę likieru cytrynowego. Użyłam gęstej kwaśnej śmietany 18%. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm około 50 - 55 minut. Ciasto wyszło pyszne. Puszyste, a jednocześnie wilgotne, aromatyczne i dekoracyjne dzięki gruszkom. Serdecznie polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Odwracane ciasto makowe z gruszkami
Bottom