Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ogień smoka (z Syczuanu)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 969344" data-attributes="member: 12418"><p>Przepis zaczerpnięty z książki - <em>&quot;Kuchnia chińska&quot; R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.</em></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- 1/2 kg karkówki lub szynki wieprzowej</p><p>- 2 cebule</p><p>- po 2 czerwone i zielone papryki (tym razem zielonej nie udało mi się kupić)</p><p>- 20 dkg szalotek</p><p>- 1 średni ananas (ok. 50 dkg)</p><p>- 25 dkg małych pieczarek</p><p>- 2 łyżki oleju sojowego</p><p>- 150 ml rosołu z kury</p><p>- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego</p><p>- 5 łyżek sosu chili</p><p>- 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku</p><p>- 1/2 łyżeczki przyprawy chili</p><p>- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej</p><p>- 1 łyżeczka sosu tabasco</p><p>- 100 ml wina ryżowego lub sherry amontillado</p><p></p><p><strong>Przyprawa chińska</strong> to czerwona mieszanka przyprawowa o słodkawym, ostrym smaku.</p><p>Składa się głównie z curry, papryki, mielonego imbiru i różnych gatunków pieprzu.</p><p>Można więc samemu ją skomponować.</p><p>Świeżego ananasa dodałam tylko pierwszy raz robiąc Ogień smoka, potem zamieniłam go na plastry z puszki.</p><p>Zamieniłam nie z lenistwa, ale ten puszkowy bardziej mi pasuje do potraw.</p><p></p><p>Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm.</p><p>Cebule obrać i grubo posiekać.</p><p>Papryki umyć, oczyścić pokroić na ćwiartki, a te w wąskie paski.</p><p>Szalotki obrać.</p><p>Ananasa obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić twardy głąb, a miąższ pokroić na kawałki.</p><p>Pieczarki oczyścić i umyć.</p><p></p><p>Rozgrzać olej i usmażyć na nim kostki mięsa.</p><p>Dodać cebulę i paski papryki i dalej smażyć z mięsem.</p><p>Dodawać po kolei: pieczarki, szalotki i kawałki ananasa, zalać wszystko rosołem i wmieszać przecier pomidorowy.</p><p>Sos przyprawić sosem chili, papryką, chili w proszku, przyprawą chińską i tabasco.</p><p>Całość pogotować pod przykryciem ok. 3/4 na małym ogniu, często mieszając.</p><p>Na koniec doprawić winem ryżowym, podawać na gorąco - ja podaję z ryżem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51962[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 969344, member: 12418"] Przepis zaczerpnięty z książki - [I]"Kuchnia chińska" R.Buttner, Qiu Chengzhong 1995 r.[/I] [B]Składniki:[/B] - 1/2 kg karkówki lub szynki wieprzowej - 2 cebule - po 2 czerwone i zielone papryki (tym razem zielonej nie udało mi się kupić) - 20 dkg szalotek - 1 średni ananas (ok. 50 dkg) - 25 dkg małych pieczarek - 2 łyżki oleju sojowego - 150 ml rosołu z kury - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego - 5 łyżek sosu chili - 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku - 1/2 łyżeczki przyprawy chili - 1 łyżeczka przyprawy chińskiej - 1 łyżeczka sosu tabasco - 100 ml wina ryżowego lub sherry amontillado [B]Przyprawa chińska[/B] to czerwona mieszanka przyprawowa o słodkawym, ostrym smaku. Składa się głównie z curry, papryki, mielonego imbiru i różnych gatunków pieprzu. Można więc samemu ją skomponować. Świeżego ananasa dodałam tylko pierwszy raz robiąc Ogień smoka, potem zamieniłam go na plastry z puszki. Zamieniłam nie z lenistwa, ale ten puszkowy bardziej mi pasuje do potraw. Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm. Cebule obrać i grubo posiekać. Papryki umyć, oczyścić pokroić na ćwiartki, a te w wąskie paski. Szalotki obrać. Ananasa obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić twardy głąb, a miąższ pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić i umyć. Rozgrzać olej i usmażyć na nim kostki mięsa. Dodać cebulę i paski papryki i dalej smażyć z mięsem. Dodawać po kolei: pieczarki, szalotki i kawałki ananasa, zalać wszystko rosołem i wmieszać przecier pomidorowy. Sos przyprawić sosem chili, papryką, chili w proszku, przyprawą chińską i tabasco. Całość pogotować pod przykryciem ok. 3/4 na małym ogniu, często mieszając. Na koniec doprawić winem ryżowym, podawać na gorąco - ja podaję z ryżem. [ATTACH=full]51962[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ogień smoka (z Syczuanu)*
Top
Bottom