Ogórki: 2,5 kg ogórków pokroić w ćwiartki lub jak są małe mogą być w całości posolić je 4 łyżkami soli i odstawić na 2 godziny.
Zalewa: 1,5 szklanki octu, 8 łyżek oleju, 0,5 kg cukru zagotować to i przestudzić.
Ogórki opłukać z soli i posypać je 2 łyżeczkami chili, dodać 1,5 główki czosnku pokrojonego w paski, zalać zalewą i wymieszać.
ogórki w zalewie odstawić na 12 godzin, co jakiś czas mieszając.
Po 12 godzinach ogórki włożyć do słoików i zagotować.
2 kg ogórków
1,5 szklanki octu
4 łyżki soli
6 łyżek oleju
70 dag cukru
1 płaska łyżka chilii
1-2 główki czosnku
Ogórki umyć i pokroić w grube plastry, zasypać solą na 6h, odlać wodę. Dodać pognieciony/posiekany obojętnie czosnek oraz chi lii.
Ocet z olejem i cukrem zagotować. Zalać ogórki i odstawić na 12h. Włożyć do słoika i zakręcić. NIE GOTOWAĆ
Przepis na 4 kg ogórków.
Składniki:
4kg ogórków
0,5 litra octu
4 szklanki cukru
3 gł. czosnku
20 łyżek oleju
3 łyżeczki przyprawy chilli
Przygotowanie.
Ogórki umyć, pokroić w plastry ok 1,5-2cm. Wrzucić do miski, nasolić, wymieszać, odstawić na 2-4 godziny, aż puszczą wodę.
Zaprawa:
Do garnka wlać ocet, cukier, zagotować. Można dać jeszcze szklankę wody z wcześniej odsączonych ogórków.
Czosnek obrać, pokroić w plastry ok 1mm. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wcześniej skrojony czosnek. Lekko podsmażyć, do ledwo zarumienienia się. Całość wlać do zagotowanej zaprawy. Wymieszać.
Słoki wypełnić ogórkami do 3/4 wysokości słoika. Wlać zaprawę do zakrycia ogórków. Trzeba uważać, żeby w miarę równo do każdego słoika nabrać oliwy i czosnków. Należy wypełnić wszystkie słoiki równo zaprawą.
Sam potem zmiksowałem przepis z tych trzech i zrobiłem tak, papryczkę chili i czosnek pokrojony w 1 mm plasterki podsmażyłem na oleju, ocet i cukier zagotowałem, dodałem trochę wody, przesmażony czosnek i papryczkę chili oraz łyżeczkę chili w proszku, zalałem słoiki wypełnione ogórkami zalewą, i zagotowałem ok 15 min, odwróciłem i tak postały 12h.
Ale mam parę pytań, znalazłem informację o jadzie kiełbasianym, który powstaje w połączeniu czosnku i oleju, ale chyba w takim przepisie jak te powyżej, ocet to niweluje, ponieważ zakwasza on zalewę. I miałem zagadkę, czy pasteryzować czy nie, bo jeden przepis mówił tak, a drugi inaczej? Może szanowne grono forumowiczów, coś podpowie
.
Zalewa: 1,5 szklanki octu, 8 łyżek oleju, 0,5 kg cukru zagotować to i przestudzić.
Ogórki opłukać z soli i posypać je 2 łyżeczkami chili, dodać 1,5 główki czosnku pokrojonego w paski, zalać zalewą i wymieszać.
ogórki w zalewie odstawić na 12 godzin, co jakiś czas mieszając.
Po 12 godzinach ogórki włożyć do słoików i zagotować.
2 kg ogórków
1,5 szklanki octu
4 łyżki soli
6 łyżek oleju
70 dag cukru
1 płaska łyżka chilii
1-2 główki czosnku
Ogórki umyć i pokroić w grube plastry, zasypać solą na 6h, odlać wodę. Dodać pognieciony/posiekany obojętnie czosnek oraz chi lii.
Ocet z olejem i cukrem zagotować. Zalać ogórki i odstawić na 12h. Włożyć do słoika i zakręcić. NIE GOTOWAĆ
Przepis na 4 kg ogórków.
Składniki:
4kg ogórków
0,5 litra octu
4 szklanki cukru
3 gł. czosnku
20 łyżek oleju
3 łyżeczki przyprawy chilli
Przygotowanie.
Ogórki umyć, pokroić w plastry ok 1,5-2cm. Wrzucić do miski, nasolić, wymieszać, odstawić na 2-4 godziny, aż puszczą wodę.
Zaprawa:
Do garnka wlać ocet, cukier, zagotować. Można dać jeszcze szklankę wody z wcześniej odsączonych ogórków.
Czosnek obrać, pokroić w plastry ok 1mm. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wcześniej skrojony czosnek. Lekko podsmażyć, do ledwo zarumienienia się. Całość wlać do zagotowanej zaprawy. Wymieszać.
Słoki wypełnić ogórkami do 3/4 wysokości słoika. Wlać zaprawę do zakrycia ogórków. Trzeba uważać, żeby w miarę równo do każdego słoika nabrać oliwy i czosnków. Należy wypełnić wszystkie słoiki równo zaprawą.
Sam potem zmiksowałem przepis z tych trzech i zrobiłem tak, papryczkę chili i czosnek pokrojony w 1 mm plasterki podsmażyłem na oleju, ocet i cukier zagotowałem, dodałem trochę wody, przesmażony czosnek i papryczkę chili oraz łyżeczkę chili w proszku, zalałem słoiki wypełnione ogórkami zalewą, i zagotowałem ok 15 min, odwróciłem i tak postały 12h.
Ale mam parę pytań, znalazłem informację o jadzie kiełbasianym, który powstaje w połączeniu czosnku i oleju, ale chyba w takim przepisie jak te powyżej, ocet to niweluje, ponieważ zakwasza on zalewę. I miałem zagadkę, czy pasteryzować czy nie, bo jeden przepis mówił tak, a drugi inaczej? Może szanowne grono forumowiczów, coś podpowie
