Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ogórki orientalne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moniak" data-source="post: 886237" data-attributes="member: 69"><p>Przepis pochodzi z dodatku Gazety Wyborczej &quot;Lato w słoiku&quot; (warzywa, pikle, przeciery, marynaty) z 20 sierpnia 2009.</p><p>Zrobiłam je z połowy porcji (ogórki) i prawie całej zalewy (trochę zabrakło mi octu). Ogórki są bardzo chrupiące, lekko octowo-słodkie, fajne też na kanapkę.</p><p></p><p><strong>Ogórki orientalne</strong></p><p></p><p>1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych)</p><p>1 łyżeczka solo</p><p>1/2 szkl. octu ryżowego</p><p>3 łyzki stołowe cukru</p><p>1 łyżeczka sosu sojowego</p><p>1 łyżeczka płatków chilli (w wersji na ostro) [ja zmieliłam trochę chilli, bo płatków nie miałam]</p><p></p><p>Ogórki opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut. Następnie przepłukać je wodą, odcedzić i przełożyć do miski. W małym rondelku zagotować resztę składników, mieszając aż rozpuści się cukier. Ciepłą marynatą polać ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca.</p><p></p><p></p><p>Z 10 ogórków średniej wielkości wyszedł mi pełny słoik po ogórkach konserwowych. Ja kroiłam w maszynce, bo nie chciało mi się bawić ręcznie, nie obierałam ich. Są smaczne, no i to, że można je trzymać w lodówce też jest fajne. A zimą tez je można zrobić.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>W tym dodatku jest jeszcze kilka fajnych przepisów. Ja zrobiłam jeszcze kiszoną paprykę. jeśli ktoś chce, mogę wpisać.</p><p>Przykładowe przepis:</p><p>- marynowane mini-marchewki</p><p>- buraczki z borówkami</p><p>- biała rzodkiew po japońsku</p><p>- marynowana fasola/bakłażany</p><p>- bakłażany z czosnkiem</p><p> - warzywny mix</p><p>-pikle z cukinii</p><p>- marynowana dynia słodko-kwaśna</p><p>-marynowane cebulki</p><p>- pikle z papryki i cebuli (na to się czaję)</p><p>- marmolada z czerwonej papryki</p><p>- ocet korzenny/sałatkowy/cynamonowy/bez cukru</p><p>- pesto</p><p>- włoski sos pomidorowy</p><p>- ciemna pikantna musztarda</p><p>- musztarda pomarańczowa</p><p>- cukinie w syropie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moniak, post: 886237, member: 69"] Przepis pochodzi z dodatku Gazety Wyborczej "Lato w słoiku" (warzywa, pikle, przeciery, marynaty) z 20 sierpnia 2009. Zrobiłam je z połowy porcji (ogórki) i prawie całej zalewy (trochę zabrakło mi octu). Ogórki są bardzo chrupiące, lekko octowo-słodkie, fajne też na kanapkę. [B]Ogórki orientalne[/B] 1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych) 1 łyżeczka solo 1/2 szkl. octu ryżowego 3 łyzki stołowe cukru 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka płatków chilli (w wersji na ostro) [ja zmieliłam trochę chilli, bo płatków nie miałam] Ogórki opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut. Następnie przepłukać je wodą, odcedzić i przełożyć do miski. W małym rondelku zagotować resztę składników, mieszając aż rozpuści się cukier. Ciepłą marynatą polać ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca. Z 10 ogórków średniej wielkości wyszedł mi pełny słoik po ogórkach konserwowych. Ja kroiłam w maszynce, bo nie chciało mi się bawić ręcznie, nie obierałam ich. Są smaczne, no i to, że można je trzymać w lodówce też jest fajne. A zimą tez je można zrobić. W tym dodatku jest jeszcze kilka fajnych przepisów. Ja zrobiłam jeszcze kiszoną paprykę. jeśli ktoś chce, mogę wpisać. Przykładowe przepis: - marynowane mini-marchewki - buraczki z borówkami - biała rzodkiew po japońsku - marynowana fasola/bakłażany - bakłażany z czosnkiem - warzywny mix -pikle z cukinii - marynowana dynia słodko-kwaśna -marynowane cebulki - pikle z papryki i cebuli (na to się czaję) - marmolada z czerwonej papryki - ocet korzenny/sałatkowy/cynamonowy/bez cukru - pesto - włoski sos pomidorowy - ciemna pikantna musztarda - musztarda pomarańczowa - cukinie w syropie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ogórki orientalne
Bottom