- Maj 25, 2007
- 275
- 0
- 0
Ogórki po wrocławsku
Ogórki umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż.
Zalewa:
2 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Zalewę zagotować.
Do każdego słoika wlożyć : kawałeczek korzenia selera, pietruszki, kilka talarków marchewki, kawałek cebuli, nać selera i pietruszki, gorczycę, ziele angielskie.
Ogórki powkładać do słojów, na ciasno. Na wierzch położyć koper ( baldach),zalać zalewą. Pasteryzowć 3 minuty od zagotowania.
Najlepsze ,, octowe " ogórki jakie jadłam. Wykorzystuję do czego się da - obiad , sałatki, przystawki
Ilość zalewy dostosowuję oczywiście do ilości ogórków, dzisiaj na 8 sloików po dźemie i 2 duże, takie 3/4 litra zużyłam podwójną zalewę.
Ogórki umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż.
Zalewa:
2 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Zalewę zagotować.
Do każdego słoika wlożyć : kawałeczek korzenia selera, pietruszki, kilka talarków marchewki, kawałek cebuli, nać selera i pietruszki, gorczycę, ziele angielskie.
Ogórki powkładać do słojów, na ciasno. Na wierzch położyć koper ( baldach),zalać zalewą. Pasteryzowć 3 minuty od zagotowania.
Najlepsze ,, octowe " ogórki jakie jadłam. Wykorzystuję do czego się da - obiad , sałatki, przystawki

Ilość zalewy dostosowuję oczywiście do ilości ogórków, dzisiaj na 8 sloików po dźemie i 2 duże, takie 3/4 litra zużyłam podwójną zalewę.