Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ogórki warszawskie ( konserwowe) wg teściowej qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1718853" data-attributes="member: 692"><p>Odrobinę się różnią od przepisu ś.p. Janeczki.</p><p></p><p>Ponieważ zamknęłam bloga, wstawiam tutaj przepis.</p><p></p><p>Proporcja na 1 duży ( 1 litr lub 0,9 l) słoik:</p><p></p><p>ogórków ile da się upchać, ale zostawić nieco miejsca na dodatki, praktycznie 2/3 słoika ogórków</p><p></p><p>1 łyżeczka cukru ( z górką)</p><p></p><p>1 1/2 łyżeczki soli ( z górką)</p><p></p><p>4 plasterki cebuli</p><p></p><p>10 ziarenek ziela angielskiego</p><p></p><p>1 listek bobkowy</p><p></p><p>1/4 marchewki w plastrach</p><p></p><p>1 płaska łyżeczka gorczycy</p><p></p><p>4 łyżki octu spirytusowego 10%</p><p></p><p>koper ( baldachy, najlepiej z ziarnami) 1 duży 1 mały , albo 2 łyżeczki nasion kopru ogrodowego ( do kupienia w sklepie zielarskim, ale radzę przed sezonem)</p><p></p><p>zalać zimną surową wodą do pełna, wstawić do wekowania. Jak się zagotuje starannie odczekać 5 minut ( nie dłużej!!!) i wyjmować, przewracając do góry nogami. I tak mają wystygnąć. Potem tylko posprawdzać czy wieczka zamknięte, co się nie zamknęło wstawić do lodówki i zużyć w ciągu najbliższych dni.</p><p></p><p>Ja sama najchętniej robię ogórki w słoikach 0,6 - 0,7 l. Wówczas pionowo ustawiam 5-6 ogóreczków i daję tylko troszkę mniej ziela angielskiego, poza tym tak samo. Dobrze dodać po parę plasterków korzenia chrzanu, ale to niekoniecznie.</p><p></p><p>Specjalnie dla córki robione są słoiczki 0,5 l z 4 małymi ogórkami wewnątrz. Recepturę pierwotną dzielę przez pół i już. Reklamacji nie było.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1718853, member: 692"] Odrobinę się różnią od przepisu ś.p. Janeczki. Ponieważ zamknęłam bloga, wstawiam tutaj przepis. Proporcja na 1 duży ( 1 litr lub 0,9 l) słoik: ogórków ile da się upchać, ale zostawić nieco miejsca na dodatki, praktycznie 2/3 słoika ogórków 1 łyżeczka cukru ( z górką) 1 1/2 łyżeczki soli ( z górką) 4 plasterki cebuli 10 ziarenek ziela angielskiego 1 listek bobkowy 1/4 marchewki w plastrach 1 płaska łyżeczka gorczycy 4 łyżki octu spirytusowego 10% koper ( baldachy, najlepiej z ziarnami) 1 duży 1 mały , albo 2 łyżeczki nasion kopru ogrodowego ( do kupienia w sklepie zielarskim, ale radzę przed sezonem) zalać zimną surową wodą do pełna, wstawić do wekowania. Jak się zagotuje starannie odczekać 5 minut ( nie dłużej!!!) i wyjmować, przewracając do góry nogami. I tak mają wystygnąć. Potem tylko posprawdzać czy wieczka zamknięte, co się nie zamknęło wstawić do lodówki i zużyć w ciągu najbliższych dni. Ja sama najchętniej robię ogórki w słoikach 0,6 - 0,7 l. Wówczas pionowo ustawiam 5-6 ogóreczków i daję tylko troszkę mniej ziela angielskiego, poza tym tak samo. Dobrze dodać po parę plasterków korzenia chrzanu, ale to niekoniecznie. Specjalnie dla córki robione są słoiczki 0,5 l z 4 małymi ogórkami wewnątrz. Recepturę pierwotną dzielę przez pół i już. Reklamacji nie było. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ogórki warszawskie ( konserwowe) wg teściowej qd
Top
Bottom