ogórki z chili

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
słodko pikantne, pyszne!

2,5 kg ogórków
3 łyżki soli
1 duża główka czosnku
2-3 łyżeczki chilli *

zalewa:
1,5 szklanki octu ( 10%)
0,5 szkl. oleju
70 dag cukru


ogórki ze skórką pokroić w plasterki, posolić, wymieszać, odstawić na 6 godzin.
Odcisnąć i odlać sok, wcisnąć czosnek i dodać chilli, wymieszać.

Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki, odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików, pasteryzować.

Nie próbowałam jeszcze od razu po zalaniu zalewą nakładać do słoików, ale pewnie nic się nie stanie, jak ominiemy ten etap 12 godzinnego czekania i od razu zasłoikujemy
icon_wink.gif
.

* ilość chilli dostosować do swoich upodobań ( z 3 łyżeczkami to jak dla mnie dość pikantne, wolę robić z dwiema, ale jak ktoś chce dać nawet 2 łyżki, to czemu nie
icon_mrgreen.gif
)

og_rki_z_chilli_003.jpg
 

Załączniki

  • og_rki_z_chilli_003.jpg
    og_rki_z_chilli_003.jpg
    34.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy