- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
słodko pikantne, pyszne!
2,5 kg ogórków
3 łyżki soli
1 duża główka czosnku
2-3 łyżeczki chilli *
zalewa:
1,5 szklanki octu ( 10%)
0,5 szkl. oleju
70 dag cukru
ogórki ze skórką pokroić w plasterki, posolić, wymieszać, odstawić na 6 godzin.
Odcisnąć i odlać sok, wcisnąć czosnek i dodać chilli, wymieszać.
Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki, odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików, pasteryzować.
Nie próbowałam jeszcze od razu po zalaniu zalewą nakładać do słoików, ale pewnie nic się nie stanie, jak ominiemy ten etap 12 godzinnego czekania i od razu zasłoikujemy
.
* ilość chilli dostosować do swoich upodobań ( z 3 łyżeczkami to jak dla mnie dość pikantne, wolę robić z dwiema, ale jak ktoś chce dać nawet 2 łyżki, to czemu nie
)

2,5 kg ogórków
3 łyżki soli
1 duża główka czosnku
2-3 łyżeczki chilli *
zalewa:
1,5 szklanki octu ( 10%)
0,5 szkl. oleju
70 dag cukru
ogórki ze skórką pokroić w plasterki, posolić, wymieszać, odstawić na 6 godzin.
Odcisnąć i odlać sok, wcisnąć czosnek i dodać chilli, wymieszać.
Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki, odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików, pasteryzować.
Nie próbowałam jeszcze od razu po zalaniu zalewą nakładać do słoików, ale pewnie nic się nie stanie, jak ominiemy ten etap 12 godzinnego czekania i od razu zasłoikujemy

* ilość chilli dostosować do swoich upodobań ( z 3 łyżeczkami to jak dla mnie dość pikantne, wolę robić z dwiema, ale jak ktoś chce dać nawet 2 łyżki, to czemu nie


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: