4kg dużych ogórków
5 dużych cebul
ogórki i cebule pokroić w grube plastry
Zalewa:
4 szklanki cukru
3 szklanki octu (6 lub 12 %)
1 duża łyżka kurkumy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka nasion selera naciowego *
1 łyżeczka suchej musztardy *
(*) zamiast selera i suchej musztardy 1 łyżeczka gorczycy
1/3 szklanki soli
Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garka, zagotować (MUSI KIPIEĆ),
zalać gorącą zalewą ogórki i cebulę, odstawić na 24 godziny, zjeść
5 dużych cebul
ogórki i cebule pokroić w grube plastry
Zalewa:
4 szklanki cukru
3 szklanki octu (6 lub 12 %)
1 duża łyżka kurkumy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka nasion selera naciowego *
1 łyżeczka suchej musztardy *
(*) zamiast selera i suchej musztardy 1 łyżeczka gorczycy
1/3 szklanki soli
Wszystkie składniki zalewy wrzucić do garka, zagotować (MUSI KIPIEĆ),
zalać gorącą zalewą ogórki i cebulę, odstawić na 24 godziny, zjeść