Ogórki z winegretem i musztardą francuską

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Moja inwencja twórcza
icon_mrgreen.gif


400 - 500 g ogórków gruntowych lub szklarniowych (2 - 3 w zależności od wielkości)
0,5 pęczka koperku
0,5 pęczka szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
0,5 łyżeczki soli (lub do smaku)
1 łyżeczka cukru (lub do smaku)
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
pieprz do smaku

Ogórki obieramy i tniemy w cienkie plasterki, koperek i szczypiorek siekamy, dorzucamy do ogórków. Pozostałe składniki wrzucamy do słoiczka po dżemie, zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż wszystko się dobrze połączy. Polewamy sosem tuż przed podaniem, bo ogórki puszczą sok i zrobią się nieapetycznie sflaczałe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
No to fajnie, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.

Aaaa, jeszcze mi się przypomniało, robię jeszcze taką z fenkułem, papryką i ogórkami, lubisz fenkuł? Mogę doklepać, jak już się tak rozpędziłam
icon_mrgreen.gif
Ona jest pyszna do ryby.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Izolda @ 29 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=732703Aaaa, jeszcze mi się przypomniało, robię jeszcze taką z fenkułem, papryką i ogórkami, lubisz fenkuł? Mogę doklepać, jak już się tak rozpędziłam
icon_mrgreen.gif
Ona jest pyszna do ryby.
lubię fenkuł i to bardzo ,bardzo proszę o szczegóły
cvety.gif

A dziś zrobiłam tą i rewelacja ,będę robić je częściej wg mnie lepsze niż mizeria
lecker.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot, nawet nie wiesz jak się cieszę
banana.gif
ja szczerze mówiąc też wolę to niż mizerię, u moich sióstr też się "przyjęło". A tą z fenkułem zaraz wklepię, jak tylko sobie przypomnę proporcje
rofl.gif
robiłam ją na próbę i nie zapisałam sobie co i jak
dump.gif
.
 

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
ja robie taka sama!!!! tylko z octem balsamicznym i dodaje wiecej cukru, tak by sos byl gesty!

Uwielbiam te salatke! Jest pyszna! 
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Ja tez robię podobną, tylko bez cukru, ale za to z czosnkiem. Bardzo ją lubię.
icon_smile.gif
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Żeby nie mnożyć tematów dopisuję jeszcze jeden przepis na ogórki na prośbę Doruśki
wink.gif
.

Na jeden ogórek wąż obrany ze skóry i pokrojony w cienkie plasterki potrzebujemy: 1 duży ząbek czosnku, starty na drobnej tarce, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 1,5 łyżki białego octu winnego i 1,5 łyżki oliwy extra vergine, wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji i łączymy z ogórkami bezpośrednio przed podaniem, żeby nie podeszły wodą.
 

Alga

Member
Paź 4, 2005
62
0
0
Nie przepadam za znaną mi dotąd klasyczną mizerią. Za to tę wersję będę robić bardzo często.

Tym razem było bez szczypiorku, tylko z koperkiem, dla mnie bomba!

Dziękuję za przepis!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy