Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Okrasa z gęsi,*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1479276" data-attributes="member: 422"><p>Przepis znalazłam w wielu książkach i miejscach w sieci, wszystkie takie same, różniące się jedynie obecnością cząbru. Przepisy znaleźć można w książkach: 'Przysmaki Borów Tucholskich' (mała publikacja wielbicieli tradycji kuchni borowiackiej), 'Kuchnia z rodowodem' Grażyny Szelągowskiej, 'Kulinarny atlas Pomorza' pod redakcją Olimpii Shneider i 'Kuchnia regionalna wczoraj i dziś' Markuzy Bienieckiej i Dekowskiego. W necie wystarczy wpisać okrasa z gęsi lub óbóna i wyskoczy mnóstwo przepisów.</p><p></p><p>Rzecz niezwykle prosta do zrobienia, potrzebne jest mięso z piersi, ewentualnie uda gęsi razem ze skórką i tłuszczem, sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie cząber i czosnek.</p><p></p><p>Mięso przepuścić przez maszynkę albo posiekać (dawniej siekano razem z kośćmi), dodać przyprawy, wymieszać dobrze, włożyć do naczynia i zostawić w lodówce. Może stać około dwóch tygodni. </p><p></p><p>Okrasy można używać jako smarowidło na chleb, albo jako okrasę do ziemniaków, albo zup, czy smażonej jajecznicy. </p><p></p><p>Na razie użyłam mięsa z jednego uda, spróbowałam i powiem Wam, że jest pyszne. Będę jeść z chlebem, a jak uda mi się kupić w Lidlu pierś i nogę, powtórzę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1479276, member: 422"] Przepis znalazłam w wielu książkach i miejscach w sieci, wszystkie takie same, różniące się jedynie obecnością cząbru. Przepisy znaleźć można w książkach: 'Przysmaki Borów Tucholskich' (mała publikacja wielbicieli tradycji kuchni borowiackiej), 'Kuchnia z rodowodem' Grażyny Szelągowskiej, 'Kulinarny atlas Pomorza' pod redakcją Olimpii Shneider i 'Kuchnia regionalna wczoraj i dziś' Markuzy Bienieckiej i Dekowskiego. W necie wystarczy wpisać okrasa z gęsi lub óbóna i wyskoczy mnóstwo przepisów. Rzecz niezwykle prosta do zrobienia, potrzebne jest mięso z piersi, ewentualnie uda gęsi razem ze skórką i tłuszczem, sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie cząber i czosnek. Mięso przepuścić przez maszynkę albo posiekać (dawniej siekano razem z kośćmi), dodać przyprawy, wymieszać dobrze, włożyć do naczynia i zostawić w lodówce. Może stać około dwóch tygodni. Okrasy można używać jako smarowidło na chleb, albo jako okrasę do ziemniaków, albo zup, czy smażonej jajecznicy. Na razie użyłam mięsa z jednego uda, spróbowałam i powiem Wam, że jest pyszne. Będę jeść z chlebem, a jak uda mi się kupić w Lidlu pierś i nogę, powtórzę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Okrasa z gęsi,*
Top
Bottom