Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Oliebollen
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 204286" data-attributes="member: 140"><p>Jest to prawie narodowa potrawa Holendrów i w okresie adwentowo sylwestrowym pieszona jak u nas pączki.</p><p></p><p>500 g mąki pszennej</p><p>40 g droźdźy</p><p>300 ml mleka (ciepłego)</p><p>1 jajko</p><p>2 żółtka</p><p>200 g rodznynek</p><p>100g kandyzowanych skórek owocowych</p><p>4 duże kwaśne jabłka pokrojonych w kosteczkę</p><p>starta skórka z cytryny</p><p>1 łyżka cukru</p><p>troszeczkę soli</p><p>1 l oleju</p><p>dużo cukru pudru.</p><p></p><p> Ja jako leń z natury (mężczyzna) wszytko wrzuciłem do maszyny do robienia chleba. W Maszynie nastawiłem żeby 2 razy ciasto rosło.</p><p>Wszystkie dodatki dodałem na 10 minut przed końcem mieszania.</p><p>Oczywiście przed tym rodzynki sparzyłem gorącą wodą.</p><p>Muszę przyznać że po 10 minutach te jabłka się trochę rozlazły ale nie na tyle by była to tragedia.</p><p></p><p>Kiedy ciasto namy już dobrze wyrośnie rozgrzewamy olej i za pomocą dwóch łyżek kładziemy do oleju średnie wielkości kulki.</p><p>Smażymy na złotawy kolor i następnie odsączamy na bibułce.</p><p></p><p>Posypujemy cukrem pudrem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 204286, member: 140"] Jest to prawie narodowa potrawa Holendrów i w okresie adwentowo sylwestrowym pieszona jak u nas pączki. 500 g mąki pszennej 40 g droźdźy 300 ml mleka (ciepłego) 1 jajko 2 żółtka 200 g rodznynek 100g kandyzowanych skórek owocowych 4 duże kwaśne jabłka pokrojonych w kosteczkę starta skórka z cytryny 1 łyżka cukru troszeczkę soli 1 l oleju dużo cukru pudru. Ja jako leń z natury (mężczyzna) wszytko wrzuciłem do maszyny do robienia chleba. W Maszynie nastawiłem żeby 2 razy ciasto rosło. Wszystkie dodatki dodałem na 10 minut przed końcem mieszania. Oczywiście przed tym rodzynki sparzyłem gorącą wodą. Muszę przyznać że po 10 minutach te jabłka się trochę rozlazły ale nie na tyle by była to tragedia. Kiedy ciasto namy już dobrze wyrośnie rozgrzewamy olej i za pomocą dwóch łyżek kładziemy do oleju średnie wielkości kulki. Smażymy na złotawy kolor i następnie odsączamy na bibułce. Posypujemy cukrem pudrem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Oliebollen
Bottom