Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Montignac
Tłuszczowe dania
Omlecik pizzowy czyli sposób na tłuszczowy obiadek wg MM
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Paulinka" data-source="post: 146841" data-attributes="member: 65"><p>Więc do jednego omlecika, którym nasyci się osoba o przeciętnym apetycie, potrzeba: </p><p></p><p>1 dużą lub 2 małe pieczarki </p><p>1/2 cebuli </p><p></p><p>2 jajka </p><p>1 łyżkę śmietany 18% lub więcej </p><p>szczyptę soli </p><p></p><p>koncentrat pomidorowy- dałam pół, ale to trochę za dużo, więc w zalezności od gustu 1/3-1/4 </p><p>1/2 łyżeczki oregano </p><p>3 plastry żółtego sera </p><p></p><p></p><p></p><p>Instrukcja obsługi nie jest chyba niezbędna ale może ktoś nie wie, co to omlet więc oto, co następuje </p><p></p><p>Cebulę obrać i pokroić w plasterki, to samo zrobić z pieczarką. W małym rondelku rozgrzać olej, wrzucić oba składniki i zeszklić ok 15 min, mieszając co chwila i ewentualnie dolewając olej. </p><p>Jajka wbić do miski, porządnie roztrzepać ze śmietaną i posolić. Na patelni, najlepiej teflonowej, rozgrzać olej i wylać jajka. Ogień ma być raczej mniejszy, żeby cały omlecik ładnie i równomiernie się ściął. W końcowej fazie smażenia trzeba jednak zwiększyć temp, żeby ładnie się przyrumienił od spodu. </p><p>Następnie ściętą już powierzchnię omlecika należy posmarować cienko koncentratem, posypać oregano, rozłożyć ser i za pomocą łopatki złożyć go na pół. Wyłączyć kuchenkę i chwilę jeszcze potrzymac patelnię na gorącej płytce, żeby ser się ładnie roztopił. Następnie przełożyć omlecik na talerz i wcinać- obowiązkowo z jakimś warzywkiem (kapustka ze śmietaną lub pomidory z fetą <- to moje ulubione surówki ) </p><p></p><p>Całość smakuje jak pizza- dodatki można oczywiście dowolnie zmieniać- można dać tuńczyka, szynkę, kurczaka, kiełbaskę itd itp.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Paulinka, post: 146841, member: 65"] Więc do jednego omlecika, którym nasyci się osoba o przeciętnym apetycie, potrzeba: 1 dużą lub 2 małe pieczarki 1/2 cebuli 2 jajka 1 łyżkę śmietany 18% lub więcej szczyptę soli koncentrat pomidorowy- dałam pół, ale to trochę za dużo, więc w zalezności od gustu 1/3-1/4 1/2 łyżeczki oregano 3 plastry żółtego sera Instrukcja obsługi nie jest chyba niezbędna ale może ktoś nie wie, co to omlet więc oto, co następuje Cebulę obrać i pokroić w plasterki, to samo zrobić z pieczarką. W małym rondelku rozgrzać olej, wrzucić oba składniki i zeszklić ok 15 min, mieszając co chwila i ewentualnie dolewając olej. Jajka wbić do miski, porządnie roztrzepać ze śmietaną i posolić. Na patelni, najlepiej teflonowej, rozgrzać olej i wylać jajka. Ogień ma być raczej mniejszy, żeby cały omlecik ładnie i równomiernie się ściął. W końcowej fazie smażenia trzeba jednak zwiększyć temp, żeby ładnie się przyrumienił od spodu. Następnie ściętą już powierzchnię omlecika należy posmarować cienko koncentratem, posypać oregano, rozłożyć ser i za pomocą łopatki złożyć go na pół. Wyłączyć kuchenkę i chwilę jeszcze potrzymac patelnię na gorącej płytce, żeby ser się ładnie roztopił. Następnie przełożyć omlecik na talerz i wcinać- obowiązkowo z jakimś warzywkiem (kapustka ze śmietaną lub pomidory z fetą <- to moje ulubione surówki ) Całość smakuje jak pizza- dodatki można oczywiście dowolnie zmieniać- można dać tuńczyka, szynkę, kurczaka, kiełbaskę itd itp. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Montignac
Tłuszczowe dania
Omlecik pizzowy czyli sposób na tłuszczowy obiadek wg MM
Top
Bottom