Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet gospodarski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 932352" data-attributes="member: 10341"><p>U mnie jak &quot;gospodarski&quot; to na pewno będzie z ziemniakami. Gęś po gospodarsku też nadziewałam ziemniakami. Ale wracając do omletu, to przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robię go, jak nie chce mi się wychodzić z domu, a obiad wypadałoby zjeść. Jest bardzo tani i nieskomplikowany. Proporcja dla dwóch głodnych osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 duże ziemniaki</p><p>czubata łyżka smalcu</p><p>5 dkg słoniny (nie miałam, wzięłam plaster wędzonego boczku)</p><p>4 jaja</p><p>sól, pieprz</p><p>2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>tarty ser do posypania (brałam ementaler)</p><p></p><p>Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. W dużej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kostki ziemniaczane tak długo (na niezbyt silnym ogniu), aż staną się prawie miękkie i rumiane. Wówczas dodajemy drobniutko pokrojoną słoninę ( ja dałam plaster pokrojonego boczku) i smażymy dalej, ostrożnie mieszając zawartość patelni drewnianą łyżką. Jaja ubijamy widelcem jak na omlet, dodajemy soli i pieprzu do smaku, wlewamy do patelni. Gdy omlet od spodu lekko rumiany, odwracamy go i smażymy jeszcze parę minut. Ja robiłam dla jednej osoby, więc omlet był nieduży i odwróciłam go szeroką łopatką. Gdybyście mieli trudności, można przykryć patelnię pokrywą, odwrócić i dopiero zsunąć ponownie omlet na patelnię. Gorący omlet, już na półmisku, polewamy śmietaną i posypujemy tartym serem. Doskonały z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044" target="_blank">sałatką z kwaszonej kapusty</a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 932352, member: 10341"] U mnie jak "gospodarski" to na pewno będzie z ziemniakami. Gęś po gospodarsku też nadziewałam ziemniakami. Ale wracając do omletu, to przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robię go, jak nie chce mi się wychodzić z domu, a obiad wypadałoby zjeść. Jest bardzo tani i nieskomplikowany. Proporcja dla dwóch głodnych osób. [B]Składniki [/B]2 duże ziemniaki czubata łyżka smalcu 5 dkg słoniny (nie miałam, wzięłam plaster wędzonego boczku) 4 jaja sól, pieprz 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany tarty ser do posypania (brałam ementaler) Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. W dużej patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kostki ziemniaczane tak długo (na niezbyt silnym ogniu), aż staną się prawie miękkie i rumiane. Wówczas dodajemy drobniutko pokrojoną słoninę ( ja dałam plaster pokrojonego boczku) i smażymy dalej, ostrożnie mieszając zawartość patelni drewnianą łyżką. Jaja ubijamy widelcem jak na omlet, dodajemy soli i pieprzu do smaku, wlewamy do patelni. Gdy omlet od spodu lekko rumiany, odwracamy go i smażymy jeszcze parę minut. Ja robiłam dla jednej osoby, więc omlet był nieduży i odwróciłam go szeroką łopatką. Gdybyście mieli trudności, można przykryć patelnię pokrywą, odwrócić i dopiero zsunąć ponownie omlet na patelnię. Gorący omlet, już na półmisku, polewamy śmietaną i posypujemy tartym serem. Doskonały z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044"]sałatką z kwaszonej kapusty[/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet gospodarski*
Bottom