Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet rolowany z konfiturą*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 837871" data-attributes="member: 10341"><p>Zrobiłam go dzisiaj rano na śniadanie po raz pierwszy, ale nie ostatni. Przepis wzięłam z tego samego miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;, co na jajecznicę z pomidorkami cherry. Widocznie taki &quot;śniadaniowy&quot; numer.</p><p>Ale do rzeczy. Proporcje podane są na 1 osobę, a jak dla mnie było tego bardzo dużo, ale zjadłam, bo jest wyborny.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>3 jajka</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka śmietany</p><p>1 łyżka konfitury</p><p></p><p>Jajka ubijamy widelcem ze śmietaną i wylewamy na rozgrzane na patelni masło. Chwilę czekamy, aż zetnie się spód omletu. Drewnianą łyżką robimy zygzaki na wierzchu masy, aby przyspieszyć ścinanie się jajek. Kiedy uzyskamy żądaną konsystencję, smarujemy omlet delikatnie konfiturą i ostrożnie zwijamy za pomocą łyżki lub łopatki w rulon. Zsuwamy z patelni na talerz i przekrawamy na pół, żeby ucieszyć oczy kontrastem omletu i konfitury. Wygląda to nader smakowicie. W przepisie proponują konfiturę truskawkową. Według mnie nadaje się każda, którą lubimy. Ja dzisiaj od rana smażyłam poleconą mi przez Ines pomarańczowo - czekoladową i wzięłam tę. Następnym razem zrobię z poziomkową. Bo na pewno będzie nastepny raz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 837871, member: 10341"] Zrobiłam go dzisiaj rano na śniadanie po raz pierwszy, ale nie ostatni. Przepis wzięłam z tego samego miesięcznika "Kuchnia", co na jajecznicę z pomidorkami cherry. Widocznie taki "śniadaniowy" numer. Ale do rzeczy. Proporcje podane są na 1 osobę, a jak dla mnie było tego bardzo dużo, ale zjadłam, bo jest wyborny. [B]Składniki[/B] 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 1 łyżka konfitury Jajka ubijamy widelcem ze śmietaną i wylewamy na rozgrzane na patelni masło. Chwilę czekamy, aż zetnie się spód omletu. Drewnianą łyżką robimy zygzaki na wierzchu masy, aby przyspieszyć ścinanie się jajek. Kiedy uzyskamy żądaną konsystencję, smarujemy omlet delikatnie konfiturą i ostrożnie zwijamy za pomocą łyżki lub łopatki w rulon. Zsuwamy z patelni na talerz i przekrawamy na pół, żeby ucieszyć oczy kontrastem omletu i konfitury. Wygląda to nader smakowicie. W przepisie proponują konfiturę truskawkową. Według mnie nadaje się każda, którą lubimy. Ja dzisiaj od rana smażyłam poleconą mi przez Ines pomarańczowo - czekoladową i wzięłam tę. Następnym razem zrobię z poziomkową. Bo na pewno będzie nastepny raz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet rolowany z konfiturą*
Top
Bottom