- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Omlet w koszyczkach z szynki
Składniki:
-szynka pokrojona w cienkie plastry
-kilka pieczarek(4)
-1 pomidor
-szynka lub inne mięso(3 plastry szynki lub kawałek pieczonego mięsa)
-2 łyżki śmietany
-2 jajka
-sól,pieprz
-szczypiorek lub koperek
-żółty ser
Jeśli mamy bardzo cienko pokrojoną szynkę-bierzemy 3 plastry i układamy w formie do muffinek.
Pieczarki drobno posiekać,pomidory pokroić w małą kostkę i razem chwilę poddusić. Szynkę i szczypiorek drobno pokroić.
Rozbić 2 jajka,dodać 2 łyżki śmietany,posolić,popieprzyć ,ubić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Masę rozlać do koszyczków z szynki.
Posypać tartym serem i zapiekać przez 15 minut w temp.200 C.
Uwagi:
Składniki omletu można dowolnie zmieniać, ja dałam kawałek pieczonego kurczaka, można dołożyć groszek zielony tzn.co kto lubi.
Miałam dość duże,grube plastry,więc układałam po 2 sztuki. Z tej ilości otrzymałam 7 koszyczków.
Oczywiście zapomniałam o serze i później dołożyłam i rozpuściłam w mikrofali.
Przepis odgapiłam ze strony rosyjskiej > У самовара

Składniki:
-szynka pokrojona w cienkie plastry
-kilka pieczarek(4)
-1 pomidor
-szynka lub inne mięso(3 plastry szynki lub kawałek pieczonego mięsa)
-2 łyżki śmietany
-2 jajka
-sól,pieprz
-szczypiorek lub koperek
-żółty ser
Jeśli mamy bardzo cienko pokrojoną szynkę-bierzemy 3 plastry i układamy w formie do muffinek.
Pieczarki drobno posiekać,pomidory pokroić w małą kostkę i razem chwilę poddusić. Szynkę i szczypiorek drobno pokroić.
Rozbić 2 jajka,dodać 2 łyżki śmietany,posolić,popieprzyć ,ubić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Masę rozlać do koszyczków z szynki.
Posypać tartym serem i zapiekać przez 15 minut w temp.200 C.
Uwagi:
Składniki omletu można dowolnie zmieniać, ja dałam kawałek pieczonego kurczaka, można dołożyć groszek zielony tzn.co kto lubi.
Miałam dość duże,grube plastry,więc układałam po 2 sztuki. Z tej ilości otrzymałam 7 koszyczków.

Oczywiście zapomniałam o serze i później dołożyłam i rozpuściłam w mikrofali.
Przepis odgapiłam ze strony rosyjskiej > У самовара

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: