Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Omlet wiejski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 935286" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z &quot;Kuchni francuskiej&quot; autorstwa Marii Iwaszkiewisz i Stanisława Włodka. Nie znam francuskiej nazwy tej potrawy, ponieważ książka nie zawiera francuskich odpowiedników. Niedwano robiłam omlet gospodarski, który ma prawie takie same składniki, różni się natomiast wykonaniem. Dlatego zdecydowałam się na zrobienie w tej innej wersji do Tygodnia Kuchni Francuskiej. Proporcje dla 2 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>5 jaj</p><p>35 dkg ziemniaków</p><p>15 dkg boczku wędzonego</p><p>1 średnia cebula</p><p>trochę masła do smażenia omletu</p><p>olej do smażenia ziemniaków</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Obrane ziemniaki kroimy w małą kostkę. Boczek (bez skórki) też kroimy w kostkę i przesmażamy. Obsmażony boczek wyjmujemy z tłuszczu i odkładamy. Na pozostałym po boczku tłuszczu, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, smażymy ziemniaki. Gdy będą gotowe, dorzucamy boczek i utartą na tarce cebulę. Wszystko przesmażamy razem, aby mieszanina nabrała aromatu. Jajka ubijamy z odrobiną wody oraz solą i pieprzem, i smażymy omlet na maśle na dużej patelni. Gdy omlet gotowy, zawijamy do środka mieszaninę ziemniaków, cebuli i boczku. To znaczy, ja położyłam ją na środku omletu i zawinęłam oba jego brzegi do środka. Niewyszukane, ale smaczne danie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 935286, member: 10341"] Przepis pochodzi z "Kuchni francuskiej" autorstwa Marii Iwaszkiewisz i Stanisława Włodka. Nie znam francuskiej nazwy tej potrawy, ponieważ książka nie zawiera francuskich odpowiedników. Niedwano robiłam omlet gospodarski, który ma prawie takie same składniki, różni się natomiast wykonaniem. Dlatego zdecydowałam się na zrobienie w tej innej wersji do Tygodnia Kuchni Francuskiej. Proporcje dla 2 osób. [B]Składniki [/B]5 jaj 35 dkg ziemniaków 15 dkg boczku wędzonego 1 średnia cebula trochę masła do smażenia omletu olej do smażenia ziemniaków sól, pieprz Obrane ziemniaki kroimy w małą kostkę. Boczek (bez skórki) też kroimy w kostkę i przesmażamy. Obsmażony boczek wyjmujemy z tłuszczu i odkładamy. Na pozostałym po boczku tłuszczu, z dodatkiem niewielkiej ilości oleju, smażymy ziemniaki. Gdy będą gotowe, dorzucamy boczek i utartą na tarce cebulę. Wszystko przesmażamy razem, aby mieszanina nabrała aromatu. Jajka ubijamy z odrobiną wody oraz solą i pieprzem, i smażymy omlet na maśle na dużej patelni. Gdy omlet gotowy, zawijamy do środka mieszaninę ziemniaków, cebuli i boczku. To znaczy, ja położyłam ją na środku omletu i zawinęłam oba jego brzegi do środka. Niewyszukane, ale smaczne danie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Omlet wiejski
Bottom