Witam!
od jakiegoś czasu testuję na sobie dietę proteinową, a tam jest poro potraw które mogę śmiało polecić wszystkim. Wśród nich jest właśnie omlet z curry
potrzebujemy:
serek wiejski (ok. 150 g, czyli jedno opakowanie)
jajka 2 lub 3
duuuuużo szczypiorku, nawet cały pęczek jak ktoś lubi
curry - też dużo
sól
dobrą teflonową patelnię.
Bierzemy serek wrzucamy do jakiejś miseczki, dodajemy jajka i mieszamy. potem dodajemy szczypiorek, curry i sól. Całość wlewamy na patelnię i przykrywamy pokrywką (bo inaczej z wierzchu się nie usmaży wcale, a od spodu przypiecze). I tak na średnim ogniu smażymy aż będzie zjadliwe
. Nie mieszamy!!
Uprzedzam pytanie - tak, smaży się bez tłuszczu. Dobra patelka wystarczy.
Jeśli ktoś chce może spróbować usmażyć na tłuszczu, ale tego nie próbowałam więc nie wiem jakie są efekty.
Jeśli ktoś lubi inne przyprawy, można dać coś innego zamiast curry. Któregoś dnia próbowałam chyba przyprawy do kurczaka, też było niezłe
albo można dodać kosteczki szynki, też dobre
ogólnie: w kwestii przypraw można kombinować ile dusza zapragnie. Podrzucam zdjęcia wersji z szynką i przyprawą do kurczaka:
Aaa, gdyby ktoś się zastanawiał jak to przerzucić z patelni na talerz to polecam najpierw podważyć delikatnie omlet z każdej strony, a potem na całości położyć duży talerz. A potem odwrócić wszystko do góry nogami i omlet będzie na talerzu
Wtedy wygląda tak:
smacznego!
od jakiegoś czasu testuję na sobie dietę proteinową, a tam jest poro potraw które mogę śmiało polecić wszystkim. Wśród nich jest właśnie omlet z curry

potrzebujemy:
serek wiejski (ok. 150 g, czyli jedno opakowanie)
jajka 2 lub 3
duuuuużo szczypiorku, nawet cały pęczek jak ktoś lubi
curry - też dużo
sól
dobrą teflonową patelnię.
Bierzemy serek wrzucamy do jakiejś miseczki, dodajemy jajka i mieszamy. potem dodajemy szczypiorek, curry i sól. Całość wlewamy na patelnię i przykrywamy pokrywką (bo inaczej z wierzchu się nie usmaży wcale, a od spodu przypiecze). I tak na średnim ogniu smażymy aż będzie zjadliwe

Uprzedzam pytanie - tak, smaży się bez tłuszczu. Dobra patelka wystarczy.
Jeśli ktoś chce może spróbować usmażyć na tłuszczu, ale tego nie próbowałam więc nie wiem jakie są efekty.
Jeśli ktoś lubi inne przyprawy, można dać coś innego zamiast curry. Któregoś dnia próbowałam chyba przyprawy do kurczaka, też było niezłe



Aaa, gdyby ktoś się zastanawiał jak to przerzucić z patelni na talerz to polecam najpierw podważyć delikatnie omlet z każdej strony, a potem na całości położyć duży talerz. A potem odwrócić wszystko do góry nogami i omlet będzie na talerzu


smacznego!