Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet z jeżynami i estragonem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="aaricia" data-source="post: 738098" data-attributes="member: 2095"><p>Omlet z jeżynami i estragonem</p><p></p><p>Przepis znaleziony w prastarym Elle'u. Chociaż jestem amatorką klasycznego, czystego omletu, na który po upieczeniu dodaję nadzienie to jednak ta wersja wyjątkowo mi przypadła do gustu. </p><p></p><p>Składniki dla 6 osób (patelnia ok.22cm średnicy):</p><p>9 jajek</p><p>40 dag jeżyn</p><p>2 dag cukru</p><p>250 ml śmietany UHT kremówki</p><p>4 dag masła</p><p>1 łyżeczka suszonego estragonu</p><p></p><p>Jajka energicznie ubijać w misce pół minuty, dodać połowę cukru, śmietankę i estragon. Masło rozpuścić na patelni, wlać masę jajeczną, na wierzchu rozłożyć jeżyny i smażyć omlet na małym ogniu, aż się zetnie. Pod koniec włożyć prawie gotowy omlet, razem z patelnią na 2 minuty do piekarnika pod grill. Posypać pozostałym cukrem, wyłożyć na ogrzany półmisek i podzielić na porcje.</p><p></p><p>Kiedy robię sobie wersję solo, czyli tylko dla mnie używam: </p><p>2 jajek, garści jeżyn, łyżeczki masła, 1/3 szklanki kremówki, łyżeczki cukru brązowego+trochę do posypania i dużej szczypty estragonu.</p><p>Przygotowuję omlet na małej patelni, klasyczny omlet wzruszam łopatką, ale ten, aby jeżyny się nie rozpaćkały przykrywam pokrywką, a potem zwijam go w cygaro i jem z kulką serka kremowego.</p><p></p><p>[ATTACH=full]30876[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="aaricia, post: 738098, member: 2095"] Omlet z jeżynami i estragonem Przepis znaleziony w prastarym Elle'u. Chociaż jestem amatorką klasycznego, czystego omletu, na który po upieczeniu dodaję nadzienie to jednak ta wersja wyjątkowo mi przypadła do gustu. Składniki dla 6 osób (patelnia ok.22cm średnicy): 9 jajek 40 dag jeżyn 2 dag cukru 250 ml śmietany UHT kremówki 4 dag masła 1 łyżeczka suszonego estragonu Jajka energicznie ubijać w misce pół minuty, dodać połowę cukru, śmietankę i estragon. Masło rozpuścić na patelni, wlać masę jajeczną, na wierzchu rozłożyć jeżyny i smażyć omlet na małym ogniu, aż się zetnie. Pod koniec włożyć prawie gotowy omlet, razem z patelnią na 2 minuty do piekarnika pod grill. Posypać pozostałym cukrem, wyłożyć na ogrzany półmisek i podzielić na porcje. Kiedy robię sobie wersję solo, czyli tylko dla mnie używam: 2 jajek, garści jeżyn, łyżeczki masła, 1/3 szklanki kremówki, łyżeczki cukru brązowego+trochę do posypania i dużej szczypty estragonu. Przygotowuję omlet na małej patelni, klasyczny omlet wzruszam łopatką, ale ten, aby jeżyny się nie rozpaćkały przykrywam pokrywką, a potem zwijam go w cygaro i jem z kulką serka kremowego. [ATTACH=full]30876[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet z jeżynami i estragonem*
Top
Bottom