Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet z pieczarkami i boczkiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1466425" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w jednym z numerów &quot;Smaków i aromatów&quot;, od razu przypadł mi do gustu, więc wypadało go wypróbować. Proporcje jak zwykle dla 4 osób, chociaż ja, mimo że robiłam z całej porcji, proponuję podać przed tym jakąś lekką zupkę, przystawkę lub inną przegryzkę. Deser też nie zaszkodzi.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 6 jajek</p><p>- 2 łyżki mleka</p><p>- 20 dkg pieczarek</p><p>- 10 dkg boczku wędzonego</p><p>- 2 łyżki natki pietruszki</p><p>- 2 łyżki utartego sera (wzięłam goudę)</p><p>- 2 ząbki czosnku</p><p>- 1 łyżeczka soku cytrynowego</p><p>- 6 dkg masła</p><p>- szczypta gałki muszkatołowej</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Oczyścić pieczarki, nie płucząc ich w dużej ilości wody. Najlepiej wytrzeć je dokładnie wilgotną szmatką. Następnie kroimy je w paski. Boczek siekamy w słupki. Rozgrzewamy w rondelku 1 łyżkę masła, podsmażamy boczek, a potem dodajemy pieczarki i zmiażdżony czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, szczyptą soli. Wsypujemy ser, mieszamy i odstawiamy rondelek z nadzieniem na bok.</p><p>Ubijamy w misce jajka z mlekiem i solą. Rozgrzewamy na dużej patelni masło, wlewamy jajka i smażymy dobrze przyrumieniony omlet. Kładziemy nadzienie, zwijamy omlet na pół i przekładamy na podgrzany półmisek. Można udekorować kruchymi listkami sałaty.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1466425, member: 10341"] Przepis znalazłam w jednym z numerów "Smaków i aromatów", od razu przypadł mi do gustu, więc wypadało go wypróbować. Proporcje jak zwykle dla 4 osób, chociaż ja, mimo że robiłam z całej porcji, proponuję podać przed tym jakąś lekką zupkę, przystawkę lub inną przegryzkę. Deser też nie zaszkodzi. [B]Składniki [/B]- 6 jajek - 2 łyżki mleka - 20 dkg pieczarek - 10 dkg boczku wędzonego - 2 łyżki natki pietruszki - 2 łyżki utartego sera (wzięłam goudę) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka soku cytrynowego - 6 dkg masła - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Oczyścić pieczarki, nie płucząc ich w dużej ilości wody. Najlepiej wytrzeć je dokładnie wilgotną szmatką. Następnie kroimy je w paski. Boczek siekamy w słupki. Rozgrzewamy w rondelku 1 łyżkę masła, podsmażamy boczek, a potem dodajemy pieczarki i zmiażdżony czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, szczyptą soli. Wsypujemy ser, mieszamy i odstawiamy rondelek z nadzieniem na bok. Ubijamy w misce jajka z mlekiem i solą. Rozgrzewamy na dużej patelni masło, wlewamy jajka i smażymy dobrze przyrumieniony omlet. Kładziemy nadzienie, zwijamy omlet na pół i przekładamy na podgrzany półmisek. Można udekorować kruchymi listkami sałaty. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet z pieczarkami i boczkiem*
Top
Bottom